· · Коментари: 0
ШПИЈУНАЖА

СТО који КРИЈЕ НЕВЕРОВАТНЕ тајне стигао у Београд: Како је храбри СРБИН спасио МОСКВУ

Из Јапана је у Београд стигао писаћи сто Бранка Вукелића, човека који је својим шпијунским активностима значајно допринео заустављању Немаца пред Москвом.

1603101281_122114916_373844427138214_7711886247179137449_n.jpg
Фото: В. Лазић

Из Јапана је у београдски музеј Адлигат стигао писаћи сто Бранка Вукелића, човека који је својим шпијунским активностима значајно допринео заустављању Немаца пред Москвом.

Прочитајте још: СВЕ СЕ ЗНАЛО УНАПРЕД?! Новчаница од 20 ДОЛАРА најавила ЗЛО: Прво БЛИЗНАКИЊЕ, а сада и МАСКЕ! (ВИДЕО)

Јошико и Бранко Вукелић Фото: Архива Новости

Ко је био Бранко Вукелић?

Вукелић је био члан шпијунског прстена најпознатијег руског шпијуна славног Рихарда Зоргеа који је Јосифа Висарионовића Стаљина обавестио о тачном датуму немачког напада на СССР, као и о томе да Јапан не планира да нападе СССР у јеку Другог светског рата.

Сибирске трупе су стигле пред Москву и то је био крај

Због ове драгоцене информације, Стаљин је био у могућности да све своје трупе групише на одбрани Москве и историчари сматрају да су управо те додатне трупе пресудно утицале да главни град не падне у руке нациста.

Вукелић је из затвора послао 155 писама...

Када је Зорге ухапшен, негирао је Вукелићево учешће у његовој шпијунској мрежи, али је Бранко Вукелић свеједно осуђен на смрт. Из читаве групе преживели су само Ана и Макс Клаусен, тешко болесни.

Сибир спасио Москву
Јапанци су били увређени што их Хитлер није обавестио о нападу на СССР, а захтева од њих да нападну Русе! Донета је одпука да се Јапан неће мешати у тај сукоб. "Тајна шпијунска организација "Рамзај" је 14. септембра 1941. обавестила Црвену армију да Јапанци неће напасти Совјетски Савез све док Москва не буде заузета.

Прочитаје још: Драга и Александар Обреновић сликали су се са својим УБИЦАМА годину пре смрти, а фотографија се и данас може видети (ФОТО)

Из затвора је послао 155 писама супрузи Јошико, али су их Јапанци цензурисали. Није преживео хладну зиму, а супруга Јошико је била информисана о његовој смрти 13. јануара 1945. године.

У јапанском затвору ни реч није изустио

- Бранко Вукелић под мукама није изустио ни реч и умро је у јапанском затвору. Москва је негирала било какву везу са својим обавештајцима, јер није хтела да квари односе с Токијом. СССР није био у рату са Јапаном и јединице Црвене армије с границе према Јапану могле су да се пребаце у Европу и супротставе Немцима каже Виктор Лазић, председник Адлигата.

Прочитајте још: ВОЗИ, сигурно те НЕЋЕ ОСТАВИТИ на ПУТУ! Ове речи се могу рећи САМО за ЈЕДАН АУТО (ФОТО)

Неверовата сто који прича фанатстичну причу Фото: В. Лазић

Прочитајте још: Ким Џонг Унов деда је био ПОЧАСНИ грађанин Београда, а ево шта је ОСТАВИО у српској престоници (ФОТО)

- Више је од осамдесет, можда чак и сто година како је мој отац набавио овај сто. За породицу је преношње из Јапана у Србију тако дубоко личног предмета који је он свакодневно користио годинама, веома емотиван тренутак - каже његов син Хироши Јамасаки Вукелић, који живи у Београду.

Историја Фото: В. Лазић
Невероватна историја у шест фиока!

Хироши припрема још предмета и библиотеку оца који ће бити пренети у Удружење Адлигат у којем се прави посебан кутак посвећен овом храбром човеку и целој породици Вукелић.

Амбасадор Глишић је лично донео сто у Србију!

Доскорашњи амбасадор Републике Србије у Токију, Ненада Глишића је најзаслужнији за пренос радног стола. Глишић је лично пренео сто у Србију иза Адлигат организовао пренос више стотина килограма публикација из Токија, а те књиге ће чинити окосницу Адлигатове јапанске збирке.

Превео Андрића
Хироши Вукелић је превео је на јапански језик сабрана дела Иве Андрића и Вука Караџића, а на српски језик сва значајна дела јапанске књижевности. Написао је Јапанско-српски речник.

Прочитајте још: Писмо МАСОНА које се ПРЕПРИЧАВА: Испровоцираћемо социјалну КАТАКЛИЗМУ и отворити врата ЛУЦИФЕРУ

Бранко Вукелић је у Јапану био предратни дописник листа „Политика“. Активности Зоргеове групе нису биле признате до шездесетих година 20. века.

Бранка Вукелића је постхумно одликовањем Орден Отаџбинског рата (првог степена), 5. новембра 1964. године одликовао Президијум Совјетског Савеза.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.