Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

У ОВОМ ЧОВЕКУ СУ СЕ БОРИЛА 24 ДЕМОНА: Као такав ушао је у све књиге психологије; Сваки дан је покушао да се убије

Били Милиган је човек који је имао 24 различитих личности у својој глави и као такав ушао је у све књиге психологије.

1697358109_BILI.jpg
Фото: Принтскрин/Yоутубе
Oglas

Били Милиган је један од најпознатијих људи са дијагнозом вишеструке личности у историји психијатрије. Унутар Билија су биле 24 различите личности по гласу и изразима лица.

Рођен је 1955. године и након неког времена нашао се у свим уџбеницима психијатрије. Типично, подељена личност подразумева постојање две личности унутар једног тела, најчешће у сукобу једна са другом. Унутар Билија су се налазиле 24 личности, чије промене су други могли да посматрају, па чак и разликују личности по гласу и изразима лица!

 

Од 24 особе, 10 је било главних, а остали су потиснути због радњи поасних по људе.

 

24 демона Били Милигана:

Артур је интелигентан Енглез који је био одговоран за ред у односима међу субперсоналностима,

Раген је комуниста из Југославије, два тинејџера, трогодишња девојчица 19-годишња девојка Ален је уметник један музичар и преварант и други.

Са 23 године, Били је приведен због сумње за силовање. Његова кривица је била очигледна све док психолог није приметио да се повремено понаша веома чудно. Након пажљивог проучавања осумњиченог, појавило се много невероватних детаља о животу који је кључао у његовом уму.

 

Ево 7 најзанимљивијих чињеница о Билију:

Ни самом Билију није било дозвољено да користи контролу свести, јер је сваки пут када би дошао себи, бивајући на њему непознатом месту или у затвору, покушао да изврши самоубиство. Када се Били пробудио, сваки пут је био шокиран, јер је свој претходни покушај самоубиства сматрао успешним и мислио је да је већ дуже време мртав.

За један од својих рођендана, трогодишња Кристин (једна од личности) испекла је торту за Билија. Овом приликом Артур је дозволио да се Били „пробуди“, али је то довело до још једног покушаја самоубиства, а Били је „успаван“ на неколико година.

Појединци су имали различите способности и карактере. Двојица су говорила са акцентима, један је знао језик који Били никада није учио, други је знао како да се извуче из лисица и зато се понашао као вођа када је отишао у затвор, трећи је сликао величанствене слике, а млада девојка је била лезбејка.

Поседујући „специјализацију“, различите личности су почеле да контролишу свест управо у тренутку када је то било најпотребније. Дакле, када је Били био у боловима, тинејџер Дејвид се укључио и преузео бол на себе. Сам Били никада није доживео помешана осец́ања: различите личности су биле одговорне за све.

Да би Били могао да се суди и сведочи у случају силовања, психијатри су покушали да „сакупе” све личности у једну. Такозвана интегрисана личност се формирала годинама и уз велике муке. У почетку су успели да „слепе” личности најближу свим по темпераменту. Међутим, када би Били постао превише забринут, личности би се поново распале и све би морало да почне изнова.

Када су се личности комбиновале, свеукупне способности су се показале лошијим од способности сваког појединца; настала особа је имала проблема са самоопредељењем и била је нека врста „просечне“ верзије, неспособна да се сети сопственог имена.

Испоставило се да је силовања изазвала Адалана (19-годишња лезбејка) док је једна од других особа покушавала да опљачка жене. Упркос чињеници да је Адалани било забрањено да преузме свест, она се „незаконито“ укључила и починила злочине. Нико од осталих личности није имао појма шта се догодило. Током испитивања, разговор са Билијем је био изузетно тежак. Да би то урадио, требало је много времена да убеди Артура да да дозволу да пробуди Билија. Дозвола је дата у замену за обећање да ц́е самоубилачког Билија чувати, пре свега, од њега самог.

Прича Билија Милигана испричана је у документарним романима Данијела Киза „Многи умови Билија Милигана“ и „Милиганови ратови“.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas