Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
МЕДИЦИНА

Прва СРПКИЊА која је завршила МЕДИЦИНУ у иностранству, али никада није добила СТАТУС ЛЕКАРА (ФОТО)

Од када је започела каријеру лекарке непрестано се борила са мизогиним, суровим мушким светом који је покушао да је на сваки начин уклони.

1606910056_draga-ljocic.png
Принтскрин / инстаграм / пхено_гено_росес •
Oglas

Драга Љочић је рођена у Шапцу 25. фебруара 1855. године. Била је пето дете трговца Диме и Марије. Она је основну школу завршила у Шапцу, а Вишу женску у Београду. Пошто је Лицеј завршила, она је 1872. постала прва Српскиња која је похађала циришки медицински факултет.

Током студија, упознала се са руским студентима, а тако се упознаје и са идејама руских нихилиста, што је утицало на формирање њених политичких ставова и однос према феминизму. 

Прочитајте још: Била је једна од најлепших жена, а након породичне трагедије одлучила је да себи одузме живот (ФОТО)

Године 1876. почиње српско-турски рат и Драга напушта студије и придужује се војсци као болничарка. После рата одликована је чином поручника. Враћа се у Цирих и дипломира 1879. године. 

По повратку у домовину не успева да нађе посао у државним установама. Више пута је одбијана, а најапсурднији разлог је тај "да јој се не може удовољити захтев јер жене не служе војску", а она је већ имала чин поручника.

Тек након неколико ургенција краљице Наталије одређена јој комисија која ће утврдити њену стручност. Након позитивне процене, Драга отвара приватну лекарску праксу. Године 1881. успева да се запосли као лекарска помоћница у државној болници у Београду. 

Прочитајте још: Живела је САМА на острву 18 година, а у цивилизацији је УМРЛА за два месеца

Године 1889. она се поново обратила министарству унутрашњих дела, са веома јасним ставом и потпуно одлучним тоном који није био молба већ захтев министру. Начелник Санитета је изјавио да "женскиња по самој својој физичкој природи позвано је да се наслања на јачег од себе - на човека, који ће руководити у њезином животу".

Прочитајте још: Невероватна прича: Након три године дечак пољупцима пробудио мајку из коме (ВИДЕО)

Обратила се и краљу Милану и државном савету, али ништа није побољшало њен професионални положај. Напротив, децембра 1889. добила је решење о отпуштању из службе. Драга је наставила са приватном праксом и веома успешно лечила пацијенте све до завршетка Првог светског рата. 

Она је ипак, после деценија борби за професионално изједначавање и стицање једнаки права, крајем 1924. године, остварила право на пензију

Драга Љочић је у историји српске медицине запамћена као велика добротворка и као особа која често бесплатно лечила децу, нарочито девојчице, пошто је имала увид у здравствено стање ученица у женским школама.

Са др Јованом Јовановићем је 1904. године основала Материнско удружење

Заједно са доктором Лазом Лазаревићем бесплатно је лечила девојчице из Женске радничке школе.

Драга Љочић је била удата за Рашу Милошевића, са којим је имала пет кћери, а једна од ћерки је, праћена мајчином храброшћу и борбом, као и мајка, завршила студије медицине у Цириху.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas