Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Чудни ускршњи обичаји широм света: Од бацања лонаца преко прозора до прављења гигантског омлета

Код бројних народа остало је много чудних обичаја за најрадоснији хришћански празник

1650626803_easter-3281582_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Када у Србији споменете Ускрс, готово свакоме ће прве асоцијације бити породично окупљање, фарбање јаја, богата трпеза, ускршње корпице и декорација и сл. Али, многи народи широм света, практикују много чудне обичаје када је у питању најрадоснији хришћански празник.

Французи се окупљају на главном тргу у свом граду и праве џиновски омлет од по неколико хиљада јаја! Најчешће се употреби преко 4 хиљаде јаја, а велики број људи се храни овим омлетом.

У Финској се на Ускрс обичај је да се одрасли међусобно шибају по леђима брезовим гранчицама, а деца свом снагом и свим средствима праве буку на улицама како би најавила крај поста.

Код Холанђана постоји чудна традиција да се дечацима симболично "испраши тур", односно добију батине, јер се сматра да се тако из њих "истерује" ђаво. Овај обичај постоји и код Шкота, па се код њих усталила и изрека "истучен као за Ускрс".

Грци са Крфа, могло би се рећи, имају један од најчуднијих обичаја: наиме, они на Ускрс  бацају лонце кроз прозор.

У Бугарској традиција налаже да најстарија жена у породици првим црвено обојеним јајетом принесе лицу сваком детету у породици, за здравље и срећу, а верници после литургије лупају шарена јаја о зид цркве.

Иако је зека најпопуларнији и најчешћи симбом ускршњим празника, у Аустралији је то - кенгур! Тамошњи вереници тада одлазе на оближњи поток или реку да захвате мало воде, коју чувају до венчања, кад ће се њом међусобно попрскати за срећу у браку.

У Норвешкој постоји, можда, најбизарнија традиција: наиме, на дан Ускрса код ње се одржао обичај решавања убистава! На њиховој телевизији се на Велику суботу емитују криминалистички и детективски филмови, а часописи објављују приче о мистериозним и нерешеним убиствима.

 У Америци усталила се занимљива традиција:"лов" на фарбана јаја. Укућани тада сакривају  јаја у кући или дворишту, а деца их траже, верујући да их је преко ноћи ускршњи зека ту оставио заједно са слаткишима и другим поклонима.

У далекој Полинезији се за Ускрс крсте шкољке! Разлог зашто се практикује ово јесте тај што се верује да су повезане с морским духовима. Оне се након утврђеног обреда враћају у море.

Бонус видео:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas