Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ПРЕДМЕТИ СА ТИТАНИКА НА АУКЦИЈИ: Погледајте шта је све "преживело" историјску хаварију

Невероватно очувани предмети са Титаника, стари више од једног века, средином овог месеца ће се наћи на аукцији.

1699272089_263803_titanic-yt-profimedia_f.jpg
Фото: Профимедиа/Јутјуб принтскрин/ОцеанГате Еxпедитионс
Oglas

Међу њима су и мени из ресторана који је био намењен путницима прве класе, ћебе које су користили путници како би се заштитили од налета ветра током боравка на палуби, као и сат који је припадао једном од путника из друге класе.

 

Мени који је "преживео" историјску хаварију

Захваљујући мелодрами Џејмса Камерона већина нас је имала прилику да макар делимично стекне утисак о томе како је изгледало путовање Титаником, крузером који је оставио траг у историји и однео животе преко 1.500 људи. Видели смо како је текло укрцавање на брод, ко су били путници, како се веселило и јело. Чули смо чак и причу из прве руке.

Сада се, на аукцији куће Хенри Алдриџ енд Сон нашао и оригинални мени, вероватно једини који је икада и постојао, а који је био намењен ресторану прве класе у коме су обедовали најимућнији путници. Видно оштећен након додира са леденом водом Алтантика, али и даље у одличном стању, мени приказује јела која су се тог 11. априла 1912. године сервирала у ресторану: остриге, телећи котлет "А ла Викториа", јунећи сирлоин, лосос, пачетина - само су део изузетно богате трпезе ресторана.

Мени је димензија 6,25 са 4,25 инча, има рељефну црвену заставу Вајт Стар Лајн, а првобитно су на њему била угравирана и позлаћена слова ОСНЦ (Оушн Стимшип Навигејшн Компани) одмах поред логоа Р. М. Ц. Титаник, која су нажалост након више од једног века избледела. Папирни артефакт је пронађен у фото-албуму из 1960-их година, а припадао је једном од највећих колекционара предмета са Титаника.

 

На аукцији и ћебе и сат једног од од путника

Осим менија, за који се претпоставља да ће бити продат за најмање 60.000 фунти, на аукцији ће се наћи још стотинак предмета са овог крузера - неки од њих су пронађени код самих жртава катастрофе, док су неки заједно са преживелима напустили брод у чамцима за спасавање.

Један од предмета који ће се наћи "испод чекића" је и ћебенце које су путници користили током боравка на палуби. Карирано ћебе са истакнутим логом у углу, сачувао је један од преживелих путника Титаника, а очекује се да ће његова цена достићи између седамдесет и сто хиљада фунти.Посебну пажњу колекционара привукао је и џепни сат чији власник нажалост није преживео катастрофу. Синаи Кантор, коме је припадао сат, заједно са супругом Миријам на Титаник се укрцао у Саутхемптону, не слутећи да ће то бити његово последње путовање у животу, а само неколико дана касније, догодила се трагедија. Миријам је преживела јер је била евакуисана са брода са осталим женама и децом, док се Синаи утопио у леденом Атлантику. Након што је тело путника извучено из воде, сат је рестауриран пуних седам дана, а сада се очекује да ће бити продат за 50 до 80 хиљада фунти.

 

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas