Oglas
· · Komentari: 0

PREDMETI SA TITANIKA NA AUKCIJI: Pogledajte šta je sve "preživelo" istorijsku havariju

Neverovatno očuvani predmeti sa Titanika, stari više od jednog veka, sredinom ovog meseca će se naći na aukciji.

1699272089_263803_titanic-yt-profimedia_f.jpg
Foto: Profimedia/Jutjub printskrin/OceanGate Expeditions
Oglas

Među njima su i meni iz restorana koji je bio namenjen putnicima prve klase, ćebe koje su koristili putnici kako bi se zaštitili od naleta vetra tokom boravka na palubi, kao i sat koji je pripadao jednom od putnika iz druge klase.

 

Meni koji je "preživeo" istorijsku havariju

Zahvaljujući melodrami Džejmsa Kamerona većina nas je imala priliku da makar delimično stekne utisak o tome kako je izgledalo putovanje Titanikom, kruzerom koji je ostavio trag u istoriji i odneo živote preko 1.500 ljudi. Videli smo kako je teklo ukrcavanje na brod, ko su bili putnici, kako se veselilo i jelo. Čuli smo čak i priču iz prve ruke.

Sada se, na aukciji kuće Henri Aldridž end Son našao i originalni meni, verovatno jedini koji je ikada i postojao, a koji je bio namenjen restoranu prve klase u kome su obedovali najimućniji putnici. Vidno oštećen nakon dodira sa ledenom vodom Altantika, ali i dalje u odličnom stanju, meni prikazuje jela koja su se tog 11. aprila 1912. godine servirala u restoranu: ostrige, teleći kotlet "A la Viktoria", juneći sirloin, losos, pačetina - samo su deo izuzetno bogate trpeze restorana.

Meni je dimenzija 6,25 sa 4,25 inča, ima reljefnu crvenu zastavu Vajt Star Lajn, a prvobitno su na njemu bila ugravirana i pozlaćena slova OSNC (Oušn Stimšip Navigejšn Kompani) odmah pored logoa R. M. C. Titanik, koja su nažalost nakon više od jednog veka izbledela. Papirni artefakt je pronađen u foto-albumu iz 1960-ih godina, a pripadao je jednom od najvećih kolekcionara predmeta sa Titanika.

 

Na aukciji i ćebe i sat jednog od od putnika

Osim menija, za koji se pretpostavlja da će biti prodat za najmanje 60.000 funti, na aukciji će se naći još stotinak predmeta sa ovog kruzera - neki od njih su pronađeni kod samih žrtava katastrofe, dok su neki zajedno sa preživelima napustili brod u čamcima za spasavanje.

Jedan od predmeta koji će se naći "ispod čekića" je i ćebence koje su putnici koristili tokom boravka na palubi. Karirano ćebe sa istaknutim logom u uglu, sačuvao je jedan od preživelih putnika Titanika, a očekuje se da će njegova cena dostići između sedamdeset i sto hiljada funti.Posebnu pažnju kolekcionara privukao je i džepni sat čiji vlasnik nažalost nije preživeo katastrofu. Sinai Kantor, kome je pripadao sat, zajedno sa suprugom Mirijam na Titanik se ukrcao u Sauthemptonu, ne sluteći da će to biti njegovo poslednje putovanje u životu, a samo nekoliko dana kasnije, dogodila se tragedija. Mirijam je preživela jer je bila evakuisana sa broda sa ostalim ženama i decom, dok se Sinai utopio u ledenom Atlantiku. Nakon što je telo putnika izvučeno iz vode, sat je restauriran punih sedam dana, a sada se očekuje da će biti prodat za 50 do 80 hiljada funti.

 

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas