· · Коментари: 0
Нелетално оружје

Самоодбрана Алтернативом

Најпознатији видови несмртоносног оружја су спрејеви и електро-шокери или омамљивачи, али и гумена муниција, шок-бомбе...

alternativa-1.jpg
ТХЕ АЛТЕРНАТИВЕ® - Алтернативе Баллистиц

На сајму Енфорце Тац у Нирнбергу, изложби која покрива војно-полицијско наоружање и опрему, приличан број штандова био је посвећен несмртоносном (мање смртоносном) оружју. Полицијски посао је одавно постао "транспарентан", односно нашироко подложан критици јавности. Поготово на Западу постоје читави покрети који се труде да ограниче овлашћења полиције.

Због тога је и употреба смртоносне силе, припадника снага реда под строгом паском поменутих "чувара грађанских слобода". Захваљујући томе је практично изнедрена цела једна индустрија која се бави осмишљавањем оружја и опреме која треба да помогне полицији да свој посао одраде што безбедније по њих, али и по оне које треба да приведу.

Група бивших америчких полицајаца, војника, лекара и бизнисмена окупљених у Алтернативе Баллистиц, дошла је на идеју да направи нешто комплетно другачије. У питању је изузетно једноставан систем, да се човек просто запита, како њему тако нешто није пало на памет. На постојећи пиштољ, којим је наоружан сваки полицајац, једноставно се постави пластични додатак са металном куглом на врху, позиционираном непосредно испред цеви пиштоља. Кугла је урађена од одговарајуће легуре (састав се вероватно чува као тајна) и њена улога је да "заврши посао", односно да пацификује нападача. Како у ствари ради овај систем?

 

Полицајац на лицу места прво процени ситуацију, а затим на предњи део навлаке једноставно закачи ТХЕ АЛТЕРНАТИВЕ®. Гласним упозорењем да до знања да је у питању несмртоносно оружје и гађа изгредника у груди. Зрно које излази из цеви улази у шупљину у металној кугли и ту се чврсто угнезди. Будући да зрно има велику кинетичку енергију, предаје је кугли, која се одваја од четири пластична држача и креће према мети. Сама кугла има око пет пута мању брзину од зрна, али велику масу, па тако преноси довољну количину кинетичке енергије да обори и најкрупнијег и најотпорнијег изгредника, али захваљујући пречнику нема довољно снаге да пробије људску кожу.

 

Ипак, погодак није нимало наиван, јер су сломљена ребра потпуно нормална последица. Занимљиво је да по самом опаљењу пластични носач отпада и не нарушава функцију пиштоља. То значи да ће навлака слободно отићи у задњи положај, покупити нови метак и убацити га у цев и да је оружје спремно за дејство. Истина, овај пут са бојевим метком.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.