· · Komentari: 0
Neletalno oružje

Samoodbrana Alternativom

Najpoznatiji vidovi nesmrtonosnog oružja su sprejevi i elektro-šokeri ili omamljivači, ali i gumena municija, šok-bombe...

alternativa-1.jpg
THE ALTERNATIVE® - Alternative Ballistic

Na sajmu Enforce Tac u Nirnbergu, izložbi koja pokriva vojno-policijsko naoružanje i opremu, priličan broj štandova bio je posvećen nesmrtonosnom (manje smrtonosnom) oružju. Policijski posao je odavno postao "transparentan", odnosno naširoko podložan kritici javnosti. Pogotovo na Zapadu postoje čitavi pokreti koji se trude da ograniče ovlašćenja policije.

Zbog toga je i upotreba smrtonosne sile, pripadnika snaga reda pod strogom paskom pomenutih "čuvara građanskih sloboda". Zahvaljujući tome je praktično iznedrena cela jedna industrija koja se bavi osmišljavanjem oružja i opreme koja treba da pomogne policiji da svoj posao odrade što bezbednije po njih, ali i po one koje treba da privedu.

Grupa bivših američkih policajaca, vojnika, lekara i biznismena okupljenih u Alternative Ballistic, došla je na ideju da napravi nešto kompletno drugačije. U pitanju je izuzetno jednostavan sistem, da se čovek prosto zapita, kako njemu tako nešto nije palo na pamet. Na postojeći pištolj, kojim je naoružan svaki policajac, jednostavno se postavi plastični dodatak sa metalnom kuglom na vrhu, pozicioniranom neposredno ispred cevi pištolja. Kugla je urađena od odgovarajuće legure (sastav se verovatno čuva kao tajna) i njena uloga je da "završi posao", odnosno da pacifikuje napadača. Kako u stvari radi ovaj sistem?

 

Policajac na licu mesta prvo proceni situaciju, a zatim na prednji deo navlake jednostavno zakači THE ALTERNATIVE®. Glasnim upozorenjem da do znanja da je u pitanju nesmrtonosno oružje i gađa izgrednika u grudi. Zrno koje izlazi iz cevi ulazi u šupljinu u metalnoj kugli i tu se čvrsto ugnezdi. Budući da zrno ima veliku kinetičku energiju, predaje je kugli, koja se odvaja od četiri plastična držača i kreće prema meti. Sama kugla ima oko pet puta manju brzinu od zrna, ali veliku masu, pa tako prenosi dovoljnu količinu kinetičke energije da obori i najkrupnijeg i najotpornijeg izgrednika, ali zahvaljujući prečniku nema dovoljno snage da probije ljudsku kožu.

 

Ipak, pogodak nije nimalo naivan, jer su slomljena rebra potpuno normalna posledica. Zanimljivo je da po samom opaljenju plastični nosač otpada i ne narušava funkciju pištolja. To znači da će navlaka slobodno otići u zadnji položaj, pokupiti novi metak i ubaciti ga u cev i da je oružje spremno za dejstvo. Istina, ovaj put sa bojevim metkom.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.