· · Коментари: 0

За све оне који ово НИСУ ЗНАЛИ: Кад одеш на Острог, ни цвет, ни камен не смеш да узмеш!

Чуда Василија Острошког небројана су, а ово је једно од таквих, када је Свети Василије зауставио воз који је кретао са станице.

1620887964_d5849dfa9a932094916e5ff47b1973ee6e0ddd59.jpg
Фото: Депозит

Свети Василије је познат као светац који брани свој манастир и брине о свима који дођу код њега, да се безбедно врате кући.

Ако сте били на Острогу код Светог Василија, сигурно сте присуствовали барем једном чуду. Свако ко оде на то свето место има своју причу која је једнако моћна као и сам светац којем се молимо.

Доносимо вам причу према запису М. Вековића:

"Чуда Василија Острошког небројана су, а ово је једно од таквих, када је Свети Василије зауставио воз који је кретао са станице.

Чим је двоје људи ослободило купе, локомотива се упалила и воз је кренуо према Даниловграду, а до тада – ни макац!

Било је лето 1982. године. Пошли смо из Сарајева на поклоњење великом светитељу, Светом Василију. После целивања његових светих моштију, молитве и краћег задржавања у манастиру, спустимо се кривудавим, уским путељком, доле низ острошке стране.

Најзад, помало изгребани од успутних купина и багрема, стигосмо весели на железничку станицу Острог. Супруга са десетогодишњим Божидаром и осмогодишњим Заријом прва уђе на врата вагона, ја полако кренух за њима, кад изненадно испред мене стаде кондуктер.

"Ви из Острога?“, упита некако пословно хладно и загонетно.

"Јесмо, хвала Богу из Острога и од Светог Василија, слава му и милост!"

"Јесте ли што узели од туда?", упита.

Ја остадох нем пред овако неочекиваним дочеком и чудним питањем, па и ја почех загонетно: "Ма, како да нисмо. Зар ико из Осторга иде празан? Узесмо и благослов од Светог Василија. Пољубисмо његове свете руке да нас мимоиђу несреће и невидиме муке."

"Чујеш, чоче, одоле га воз неће ни мрднути, док ми не кажеш, јесте ли без питања тамо, из светиње узели неку ствар да носите дома?“, то изговори смртно озбиљног лица.

Ја се нагло уозбиљих и рекох му: "Сачувај Боже од такве памети, да из светиње нешто отимамо или крадемо. Ми у светињу носимо поклоне. Нама је породична срећа и благослов свеца милији од свих ствари на свету."

Он ми онда рече много уљуднијим гласом: "Опрости, морао сам те то питати, мало причекај ту, па чућеш и зашто".

Онда стрча низ степенице вагона, руком махну према машиновођи ирече му: "У реду је све!"

И воз крену. Он ме сад расположеније узе под руку и са мном уђе у купе, наплати карте и поче причу:

"Пре два дана нисмо могли да кренемо одавде са ове станице“.

"А зашто то?!, потрудих се да смирено упитам.

"Не даде нам Свети Василије! Ништа се не чудите, али је ово жива истина, што ја велим. Овде на станицу уђоше човек и жена, имаху ту негде око педесет година. Били су у Острогу. Машиновођа упали, да крене воз – не може! Он изађе из локомотиве и загледа машину са свих страна, све исправно. Она непомична, ка камен студени, као да је нека невидљива сила држи.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.