Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Зашто флаширана вода има рок трајања? Ово је ПРАВИ РАЗЛОГ

Вода је један од природних ресурса за који људи треба да буду захвални, међутим, ускоро постаје оскудан ресурс упркос чињеници да на земљи има толико воде

1652445770_bottle-gd69bfd844_640.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Али, чињеница је да више од 97 одсто воде долази из океана или да кажемо, његове морске воде која није погодна за пиће. Само 2,7 одсто слатке воде на земљи је за пиће и имајте на уму, то је веома мали број с обзиром на случај да се становништво повећава. 

Прочитајте још: Најзанимљивије чињенице о ПЕТКУ 13: Сва веровања и невероватне приче о овом броју које нисте знали

Зашто флаширана вода уопште има рок трајања?

Долазећи до воде за пиће, у неколико наврата када није могуће понети своју воду, купите флашу за воду. Али, да ли сте икада приметили да флаше за воду имају рок трајања? Овај датум истека обмањује све и наводи се да се запитамо да ли води заиста може да истекне рок или је вода безбедна за пиће ако је истекао рок трајања? Ево свега што треба да знате о датуму истека воде.

Већина воде за пиће сматра се безбедном ако се чува до 6 месеци на хладном и тамном месту. Али, када вода постане газирана, може бити резултат у њеном укусу јер гас полако излази из воде. Дакле, научно говорећи датум рока трајања ваше флаширане воде је до саме амбалаже и њеног рока трајања, док за воду то не важи. 

Реалност упаковане воде

Међутим, када је у питању пакована вода, она може да истекне, а разлог томе је пластична флаша у којој се чува. Уопштено говорећи, постоји временски оквир од 2 године када се вода држи у пластичној боци. Када је упакована боца изложена сунчевој светлости или топлоти, полиетен терефталат (ПЕТ) присутан у пластичној боци почиње да се испира у воду, што је може учинити опасном по здравље. 

Други разлог зашто пакованој води истиче рок је чињеница да већина компанија које продају паковану воду користи исту машинерију која се користи за паковање газираних пића и других сличних напитака. Таква амбалажа има рок трајања.

Здравствени проблеми узроковани водом која је истекла

Када пијете воду из флаше за воду, чији је рок трајања истекао, вода може да изазове репродуктивне проблеме, неуролошке проблеме док оштећује имуни систем. Такође, у неким случајевима може бити и непријатних мириса у таквој води.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas