Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

12 занимљивих чињеница о краљици ЕЛИЗАБЕТИ које нисте знали: У војсци је била возач и МЕХАНИЧАР, а муж јој је дао надимак по ПОВРЋУ

Краљица је била веома занимљива особа, па због тога не чуди што су приче о њеном животу крајње несвакидашње

1662897556_Foto-Profimedia.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Упркос томе што је деценијама живела пред камерама, краљица Елизабета је веома држала до своје приватности и веровала је у одржавање мистерије монархије, те је своје личне преференције и приватни живот углавном држала у тајности.

Можда је зато ових 12 чињеница о оданој супрузи, баки пуној љубави и независној жени баш толико интересантно.

Удала се за свог рођака

Краљица и принц Филип имају исте пра-пра-прабаке и деде: краљицу Викторију и принца Алберта, који су и сами били први рођаци. То их чини рођацима трећег колена.

Имала је само 13 година када се заљубила у принца Филипа

Принцеза Елизабета је била тек тинејџерка када је упознала храброг 18-годишњег Филипа Маунтбатена, који је тада био кадет британске морнарице. Њих двоје су почели да се дописују када је она имала 13 година и наставили су са тиме неколико година док је био на мору. Када је Елизабет имала 17 година, знала је да је он човек за кога жели да се уда.

И били су тајно верени три године

Године 1946. штампа је приметила Филипа како помаже принцези да обуче капут на венчању њеног рођака и приметила је повезаност између њих. Пар је у то време био тајно верен, али је Палата чекала три године, док Елизабет није напунила 21 годину, да би званично објавила.

Краљевска љубавна прича Елизабете и Филипа издржала је тест времена. У браку су били чак 73 године! Године 2007. Њено Височанство је постало први британски монарх који је годишњицу венчања прославила са дијамантима када су достигли прекретницу од 60 година брака.

Филип јој је дао надимак по поврћу

Краљицу је њен муж од миља називао "купус". Нико са сигурношћу не зна зашто, али Тхе Сундаy Тимес је 2006. године претпоставио да је можда настао од француске фразе "мон петит цхоу", што се преводи и "мој мали купус" и "мој мали лиснати колачић".

Била је велики обожаватељ серије "Доwнтон Аббеy"

Краљица никада није пропустила ниједну епизоду омиљене британске драме и каже се да је уживала у указивањем на ретке историјске грешке серије свима који су је гледали са њом. (Међутим, никада није било званичне речи о томе да ли она гледа Нетфликсову Круну.)

Прочитајте још: Шта ће се догодити са Балморалом након смрти краљице? Ово је било њено омиљено место (ФОТО)

Сваког дана је пила ово пиће пре ручка

Каже се да је Њено Височанство уживало у дневном коктелу од џина и Дубоннет-а пре подневног оброка.

Током Другог светског рата радила је као механичар

Краљ Џорџ ВИ није желео да се његова ћерка пријави, али је на крају попустио. Принцеза Елизабета се придружила женској помоћној територијалној служби 1945. године, чиме је постала једина женска чланица краљевске породице која је ушла у војску. Током рата радила је као механичар и возач камиона, пише Бестлифеонлине. Захваљујући вештинама које је научила, позната је по томе што је петљала са Ренџ Роверима у Балморалу повремено када постоје проблеми испод хаубе.

У једном тренутку је одлучила да не усваја више коргија

Краљица је током свог живота поседовала више од 30 велшких коргија Пембрука, од којих су сви били потомци њеног првог коргија, Сузан. Последња, Вилов, умрла је 2018. Иако је имала неколико доргија (мешаница јазавчара и коргија) у краљевском дому, краљица је наводно рекла свом особљу да неће довести још једног коргија у Бакингемску палату због њеног здравственог стања и старости.

Скајповала је са својим праунуцима

По свему судећи, краљица је била одана прабака која је изузетно блиска свом растућем потомству праунучади. "Ган-Ган" (како је звао принц Џорџ) користила је скајп да остане у контакту са децом када је одсутна и увек им је доносила мале сувенире са својих путовања. Кејт Мидлтон је рекла да је краљица волела да оставља мале поклоне у собама Џорџа и принцезе Шарлоте (а претпостављамо, и принца Луја) када дође у посету.

Она је једина особа у Уједињеном Краљевству којој је било дозвољено да вози без дозволе

Њено Величанство никада није полагало возачки испит и њени аутомобили немају регистарске таблице, али краљица је одувек волела да седне за волан. Није имала дозволу из једног једноставног разлога: није јој била потребна—све дозволе се издају на њено име у Уједињеном Краљевству. Сандеј тајмс је 2019. објавио да је „нерадо“ одустала од вожње јавним путевима, али је то учинила на захтев њеног безбедносног тима.

Она је присуствовала својој првој модној ревији 2018.

Упркос својој животној љубави према моди, краљица се тек први пут појавила у првом реду 2018. током Недеље моде у Лондону на ревији надолазећег дизајнера Ричарда Квина. Она је седела поред модног мавена и главне уреднице Вогуеа Ане Винтур. Столицу Њеног Величанства било је лако уочити — била је једина са посебним сомотним јастуком.

БОНУС ВДИЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas