· · Komentari: 0

12 zanimljivih činjenica o kraljici ELIZABETI koje niste znali: U vojsci je bila vozač i MEHANIČAR, a muž joj je dao nadimak po POVRĆU

Kraljica je bila veoma zanimljiva osoba, pa zbog toga ne čudi što su priče o njenom životu krajnje nesvakidašnje

1662897556_Foto-Profimedia.jpg
Foto: Profimedia

Uprkos tome što je decenijama živela pred kamerama, kraljica Elizabeta je veoma držala do svoje privatnosti i verovala je u održavanje misterije monarhije, te je svoje lične preferencije i privatni život uglavnom držala u tajnosti.

Možda je zato ovih 12 činjenica o odanoj supruzi, baki punoj ljubavi i nezavisnoj ženi baš toliko interesantno.

Udala se za svog rođaka

Kraljica i princ Filip imaju iste pra-pra-prabake i dede: kraljicu Viktoriju i princa Alberta, koji su i sami bili prvi rođaci. To ih čini rođacima trećeg kolena.

Imala je samo 13 godina kada se zaljubila u princa Filipa

Princeza Elizabeta je bila tek tinejdžerka kada je upoznala hrabrog 18-godišnjeg Filipa Mauntbatena, koji je tada bio kadet britanske mornarice. NJih dvoje su počeli da se dopisuju kada je ona imala 13 godina i nastavili su sa time nekoliko godina dok je bio na moru. Kada je Elizabet imala 17 godina, znala je da je on čovek za koga želi da se uda.

I bili su tajno vereni tri godine

Godine 1946. štampa je primetila Filipa kako pomaže princezi da obuče kaput na venčanju njenog rođaka i primetila je povezanost između njih. Par je u to vreme bio tajno veren, ali je Palata čekala tri godine, dok Elizabet nije napunila 21 godinu, da bi zvanično objavila.

Kraljevska ljubavna priča Elizabete i Filipa izdržala je test vremena. U braku su bili čak 73 godine! Godine 2007. NJeno Visočanstvo je postalo prvi britanski monarh koji je godišnjicu venčanja proslavila sa dijamantima kada su dostigli prekretnicu od 60 godina braka.

Filip joj je dao nadimak po povrću

Kraljicu je njen muž od milja nazivao "kupus". Niko sa sigurnošću ne zna zašto, ali The Sunday Times je 2006. godine pretpostavio da je možda nastao od francuske fraze "mon petit chou", što se prevodi i "moj mali kupus" i "moj mali lisnati kolačić".

Bila je veliki obožavatelj serije "Downton Abbey"

Kraljica nikada nije propustila nijednu epizodu omiljene britanske drame i kaže se da je uživala u ukazivanjem na retke istorijske greške serije svima koji su je gledali sa njom. (Međutim, nikada nije bilo zvanične reči o tome da li ona gleda Netfliksovu Krunu.)

Pročitajte još: Šta će se dogoditi sa Balmoralom nakon smrti kraljice? Ovo je bilo njeno omiljeno mesto (FOTO)

Svakog dana je pila ovo piće pre ručka

Kaže se da je NJeno Visočanstvo uživalo u dnevnom koktelu od džina i Dubonnet-a pre podnevnog obroka.

Tokom Drugog svetskog rata radila je kao mehaničar

Kralj Džordž VI nije želeo da se njegova ćerka prijavi, ali je na kraju popustio. Princeza Elizabeta se pridružila ženskoj pomoćnoj teritorijalnoj službi 1945. godine, čime je postala jedina ženska članica kraljevske porodice koja je ušla u vojsku. Tokom rata radila je kao mehaničar i vozač kamiona, piše Bestlifeonline. Zahvaljujući veštinama koje je naučila, poznata je po tome što je petljala sa Rendž Roverima u Balmoralu povremeno kada postoje problemi ispod haube.

U jednom trenutku je odlučila da ne usvaja više korgija

Kraljica je tokom svog života posedovala više od 30 velških korgija Pembruka, od kojih su svi bili potomci njenog prvog korgija, Suzan. Poslednja, Vilov, umrla je 2018. Iako je imala nekoliko dorgija (mešanica jazavčara i korgija) u kraljevskom domu, kraljica je navodno rekla svom osoblju da neće dovesti još jednog korgija u Bakingemsku palatu zbog njenog zdravstvenog stanja i starosti.

Skajpovala je sa svojim praunucima

Po svemu sudeći, kraljica je bila odana prabaka koja je izuzetno bliska svom rastućem potomstvu praunučadi. "Gan-Gan" (kako je zvao princ Džordž) koristila je skajp da ostane u kontaktu sa decom kada je odsutna i uvek im je donosila male suvenire sa svojih putovanja. Kejt Midlton je rekla da je kraljica volela da ostavlja male poklone u sobama Džordža i princeze Šarlote (a pretpostavljamo, i princa Luja) kada dođe u posetu.

Ona je jedina osoba u Ujedinjenom Kraljevstvu kojoj je bilo dozvoljeno da vozi bez dozvole

NJeno Veličanstvo nikada nije polagalo vozački ispit i njeni automobili nemaju registarske tablice, ali kraljica je oduvek volela da sedne za volan. Nije imala dozvolu iz jednog jednostavnog razloga: nije joj bila potrebna—sve dozvole se izdaju na njeno ime u Ujedinjenom Kraljevstvu. Sandej tajms je 2019. objavio da je „nerado“ odustala od vožnje javnim putevima, ali je to učinila na zahtev njenog bezbednosnog tima.

Ona je prisustvovala svojoj prvoj modnoj reviji 2018.

Uprkos svojoj životnoj ljubavi prema modi, kraljica se tek prvi put pojavila u prvom redu 2018. tokom Nedelje mode u Londonu na reviji nadolazećeg dizajnera Ričarda Kvina. Ona je sedela pored modnog mavena i glavne urednice Voguea Ane Vintur. Stolicu NJenog Veličanstva bilo je lako uočiti — bila je jedina sa posebnim somotnim jastukom.

BONUS VDIEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.