Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

13 ЗАНИМЉИВОСТИ о Србији које свако треба да зна! Призори и приче које зову на пут (ФОТО)

Србија је земља богате историје и нестварне лепоте.

1631093293_pjimage--22-.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Колико често се трудимо да научимо нешто ново о нашој земљи? 

Направили смо листу интересантних чињеница о Србије које можда нисте знали, а које вас позивају да дубље истражите приче о нашој земљи.

Прочитајте још: Пет КЊИГА које треба да прочитате ако се осећате ИЗГУБЉЕНО!

Да ли сте знали?

1. Србија има прашуму Винатовачу, која је стара више од 350 година и забрањено је слободно кретање шумом, као и њена сеча.

2. Прерасти Вратне налазе се у Србији и највише су природне камене капије у Европи.

3. Србија је један од водећих извозника малина на свету. Штавише, према подацима из 2012, готово 95 одсто малина на светском тржишту долази из Србије.

4. “Вампир” је најпознатија српска реч која је прихваћена и која се користи у свету. Још једна занимљивост: први вампир није био гроф Дракула већ Петар Благојевић о чијем повампирењу је 1725. године опширно писала аустријска штампа.

5. У Србији постоји река коју зову Година. Али, заправо, њено право име није Година већ Врело, а тај надимак је добила због своје јединствене дужине. Веровали или не, ова река је дугачка тачно 365 метара.

6. Када неко помене часовнике, сви прво помисле на Швајцарце. Грешка! Треба да помисле на Србе. Српско часовничарство је старије од светски познатог швајцарског. Српски часовничари су претекли Швајцарце за читавих 200 година!

7. Да ли сте знали да Велики кањон реке Колорадо (САД) има двојника? Необичне црвене стене импресивног кањона реке Темштице неодољиво ће вас подсетити на чувени Колорадо!

8. Србија је имала и француску краљицу у својој историји! Јелена Анжујска била је жена краља Стефана Уроша који је у њену част посадио јорговане дуж целе долине Ибра.

9. Највећа клисура пробојница Европе је Ђердапска клисура која се налази у источној Србији. А у западној Србији налази се други по реду најдубљи кањон у Европи – кањон реке Дрине.

10. Да ли сте икада чули за језера по чијој површини острва плешу? Код нас постоји и то! На Семетешком и Власинском језеру острва плутају.

11. Храм Светог Саве не само да је највећа српска православна црква већ је и највећи православни православни храм на Балкану и један од највећих на свету.

12. Природа Србије крије много тајни и неразрешених мистерија. Једна од њих је планина Ртањ – 500.000 година стара пирамида. Због њеног пирамидалног облика, за ову мистичну планину се верује да је древна пирамида у којој се налази матични брод остављен од стране ванземаљаца.

13. Након Ртња, ту је и мистерија Повленских кугли о чијем се пореклу и дан данас расправља. Док једни твде да су ове огромне камене кугле расуте по брдима Повлена чуда природе са лековитим моћима, други верују да су их ванземаљци оставили. Научници пак сматрају да су оне настале вулканском активношћу.

 
 

Објава коју дели Никола Зивановиц (@никола.а7)

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas