· · Коментари: 0

30 уверења која вас изнова и изнова саботирају: Она вас спречавају да будете срећни и пружају вам лажну слику о реалности

Свесно или несвесно, ове мисли нам се стално врзмају по глави

1678788087_shutterstock_739782508.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Мисли су те које значајно утичу на ток и атмосферу нашег живота. Када имате позитивне мисли, све постаје једноставније, лакше, боље, али када нас обузме песимизам, недостаје нам енергија и осећамо да стагнирамо. Откривамо 33 токсичне мисли које вас саботирају у животу и које бисте требали да избаците из главе:

1. "Сваки резултат осим "савршеног" је неуспех" - Не будите превише строги према себи. Сваки резултат је корак напред. Учите из свог искуства, трудите се да будете бољи.

2. "Одмор је лењост" - Свима је потребан одмор и није увек повезано са лењошћу. Не можете радити стално или ћете неизбежно доживети сагоревање.

3. "Особа се може променити" - Ако вас особа повреди изнова и изнова, али му и даље опростите у нади да ће се променити, правите грешку. Можда се човек може променити, али не дајте му превише шанси. Опростите, али и освестите од којих људи треба да се дистанцирате.

4. "Вољена особа мора да вас трпи у свакој ситуацији." - Свака особа има одређене границе, прећи преко којих је непоштовање.

5. "Нема празника." - Не морате да радите сваки дан. Обавезно одвојите време у недељи да се потпуно повучете од радних проблема. Одвојите ово време за себе и своје најмилије.

6. "Одбацивање планова је за губитнике." - Ако преузмете нешто ново, али у том процесу схватите да то апсолутно није оно што желите, онда слободно промените правац. Немојте се плашити да одустанете од планова. Немојте се плашити да дате отказ ако посао не испуњава ваша очекивања. То неће значити да сте неуспешни.

7. "Савршен сам." - Можда звучи чудно, али немојте себе сматрати савршеним и игнорисати ствари које вам сметају и које у себи знате да треба да промените. Морате ценити себе, али и даље тежити ка побољшању.

8. "Ако ти неко не одговори, не воли те довољно." -Не очекујте да ће вам сви увек одмах одговорити. Чак и ако се ради о веома блиским људима. Свако има свој живот и не чуди што вам понекад можда нису доступни.

9. "Треба да подржите некога или да саосећате са неким у јавности." - Ако на друштвеним мрежама не објавите пост о некој трагедији или не подржите неки покрет јавно, то неће значити да сте бездушна особа.

10. "Желите све овде и сада." - Стрпљење игра огромну улогу у многим подухватима. Када себи поставите глобални циљ, немојте очекивати да ћете моћи брзо и у потпуности да га остварите. Спремите се за напоран рад. Будите стрпљиви.

11. "Не радите нешто што можда неће успети." - Немогуће је да унапред знате да ли ће нешто успети и хоће ли се неке препреке на том путу поново појавити. Али то не значи да не треба да ризикујете. Скоро свака акција која може довести до позитивних промена у животу повезана је са ризиком на овај или онај начин.

12. "Кривица и одговорност увек леже на једној особи." - Било би згодно када би се јасно могло рећи ко је крив, а ко није. Ако покушавате да нађете некога кога ћете окривити, на пример у вези, мало је вероватно да ћете успети. Јер у одређеном односу могу да буду криви и једни и други.

13. "Ако се предомислиш, онда ти се не може веровати." - Нема ништа лоше у томе да се предомислите. У реду је када научите нешто ново и преиспитате своја уверења.

14. "Ако вам се неко не свиђа, само сте љубоморни." - Ово није нужно случај. Можда вам се неко једноставно не свиђа. То не значи да сте љубоморни на његов положај.

15. "Треба да одржавате односе са члановима породице." - Понекад рођаци могу бити изузетно токсични. Не морате да проводите време са особама са којима сте ус родству уколико вам њихово друштво не прија, чини да се осећате лоше или су у питању токсични људи. У сваком односу имате право да поставите границе.

16. "Ако нисте за, онда сте против." - У неким стварима је немогуће заузети било коју страну. И нема ништа страшно ако у неким темама останете неутрални.

17. "Људи треба да слушају ваше мишљење." - Увек можете да поделите своје мишљење, али то не значи да други морају да вас слушају. Немојте се изненадити ако добијете негативну реакцију на своје мишљење. Свако има слободу и право да размишља и живи онако како жели.

18. "Сви који се не слажу са вама су токсични." - Различитост мишљења је природна. Ако се нечији погледи на живот не поклапају са вашим, то не значи да је токсичан. Будите отворенији за различите људе чији се погледи разликују од ваших.

19. "Фраза "без увреде" може да изглади сваку увреду." - Речи су моћно оружје. И морате бити веома пажљиви са избором речи. Размислите два пута пре него што кажете нешто што би могло да увреди особу.

20. "Ако ти се нешто не свиђа, одмах постаје "лоше" - Ако се цама нешто не свиђа, не мора нужно да значи да је то лоше. То не може да карактерише филм, игру, слику или било шта друго. Објективна процена не може бити заснована само на вашем мишљењу.

21. "Људима се може судити по старим изјавама." - Често се можете срести са оваквом ситуацијом: људи оцењују друге по старим речима и делима. Запамтите: свако се може променити током времена.

22. "Треба да покријете све на друштвеним мрежама" - Ништа не морате! Опсесија друштвеним мрежама само ће одузети време и одвратити вас од тренутка.

23. "Ваше мишљење може надјачати доказе других људи" - Када не желите да верујете у аргументе других људи, то је вероватно ваш понос. Немојте се плашити да признате своју грешку. Ако ваш противник пружи јаке доказе, онда треба добро размислити о својој позицији.

24. "Не можете одбити туђу помоћ." - Чак и ако се особа искрено труди да вам помогне, то не значи да не можете тражити од њега да се не меша у ваш живот. Покушајте да будете љубазни.

25. "Показивање емоција је слабост" - Потискивање емоција лоше утиче на здравље. Не морате све своје емоције држати за себе. Показивање емоција није знак слабости. Понекад је, напротив, показатељ снаге.

26. "Не можете ништа да промените, тако да не можете учинити ништа." - Постаје лакше када се ослободите сваке одговорности. Међутим, постоји проблем: ништа се неће променити ако једноставно одбијете да преузмете одговорност.

27. "Увек треба да будете на располагању" - Сви смо на пар кликова једни од других, али то не значи да увек треба да будете на располагању за пословна питања. Јасно одвојите посао и лични живот. Не дозволите да се ова два домена мешају једно у друго.

28. "Живот без деце је бесмислен." - Можете учинити много добра за овај свет и оставити свој траг за векове. Не морате да имате децу да бисте ово урадили.

29. "Исти си као свој отац/мајка" - Без обзира да ли ове речи изговарате детету, партнеру или пријатељу, оне су токсичне и могу јако да повреде другу особу. Осим што ћете њу увредити, стављате њој блиске људе у негативан контекст. Ову реченицу увек избегните ур асправама.

30. "Само се опусти" - Уколико анксиозној особи изговорите ову реченицу, бнећете јој помоћи, већ је само можете додатно узнемирити. Уместо да изговорите овакву фразу, покушајте особу да саслушате.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.