Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПСИХОЛОГИЈА

6 ПРОБЛЕМА са којима се суочавају само НАТПРОСЕЧНО ИНТЕЛИГЕНТНИ људи

Бити интелигентан није увек предност

1647416561_concept-g5e14c8d7d_1280.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Како ништа у животу није само црно или само бело, тако ни натпросечно висок коефицијент интелигенције није у потпуности добра ствар, јер са собом може да донесе и одређене, специфичне проблеме.

На интернет платформи Qуора, један корисник је поставио питање: “Када интелигенција представља проклетство?”. Више од 100 људи је у коментарима одговорило на ово питање, говорећи о изазовима живота с натпросечним коефицијентом интелигенције.

Ово је 6 најзанимљивијих и најреалнијих одговора, са којима вероватно већина људи може да се поистовети.

1. Сви имају сулудо висока очекивања од вас

Једна корисница је констатовала нешто веома интересантно. Према њеним речима, када сте интелигентни, и други то знају и виде, сви помисле да сте најбољи у свему, што донекле онемогућава да са другим људима разговарате о стварима које вас тиште или повређују.

Прочитајте још: Оптичка илузија мачке открива да ли сте ОПТИМИСТА или ПЕСИМИСТА у зависности од тога шта прво видите (ФОТО)

– Постајете толико опрезни и не желите да ризикујете из чистог страха од губитка – написала је друга корисница. Притисак од превисоких очекивања околине, јавља се још у детињству, а поједина истраживања су показала да родитељи врше све већи притисак на своју децу, јер су све више забринути за њихова постигнућа у школи.

2. Размишљате уместо да осећате

Наука још увек није успела да објасни везу између емоција и високе когнитивне интелигенције. Ипак, како постоји више типова интелигенције, а међу њима и емоционална интелигенција, јасно је да постоји одређена корелација, а поједина истраживања сугеришу да би висока емоционална интелигенција, када се ради о послу, могла да надомести недостатак когнитивних способности.

Људи са високом когнитивном интелигенцијом могу да разумеју своја осећања, али се понекад тешко боре са њима, услед ниске емоционалне интелигенције.

– Неки људи често физички живе своја осећања. Урлају, трче, вриште, плачу, плешу, скачу од весеља, а кад завршим с тим, сва та осећања су још увек у њима – написо је један корисник.

3. Превише размишљате

Узимање свих фактора у обзир, анализирање, посматрање, поновно посматрање, прилагођавање анализе и вртење тог истог процеса изнова и изнова. Тако живе интелигентни људи када се суочавају са неким проблемом.

Овај исцрпљујући процес је карактеристичан за многе интелигентне људе. Да је то истина, показало је и једно истраживање, спроведено 2015. године, које је показало да интелигентни људи више размишљају и брину.

– Схватите да је све осуђено на смрт и ништа заправо није важно. Тражите одговоре и то вас излуђује – написао је један корисник.

4. Не знате баш шта је “напоран рад”

Сматрате ли да ни један посао није превише тежак или захтеван? Када погледате своју прошлост и сетите се школских и факултетских дана, да ли уочавате то да се, заправо, никада нисте превише мучили око својих обавеза?

Иако можда то делује као добра ствар, истина је да висок ниво интелигенције не води аутоматски до успеха, а многи интелигентни људи никада нису развили издржљивост потребну за постизање одређених циљева и искустава, због чега могу имати проблема у каснијем раду, што им изазива несигурност.

– Интелигенција постаје проблем када погођени у врло младом добу схвате да не морају толико да раде како би били у току и стога никада не развију добру радну етику – написао је један од корисника.

Истинитост ове тврдње, показује и једно истраживање које је испитивало везу између одређених врста интелигенције и осећаја дужности. Показало се да натпросечно интелигентни људи често осећају да не морају толико да раде како би постигли зацртане циљеве.

5. Знате шта све не знате и то вас “убија”

Постоји појава у психологији која се назива Данинг-Кругеров ефект. У принципу, мање интелигентни и паметни људи, мање су свесни свог незнања и понашају се као да све знају, самоуверено износећи своје ставове и “чињенице” које су махом покупили на интернету, без икакве провере њихове тачности.

Овакви људи своје мишљење износе као апсолутну истину и веома их је тешко убедити у супротно. Високо интелигентни људи, са друге стране, увек су свесни тога да могу и даље да шире своје знање, па, стога, мање цене знање које већ поседују.

Ово може да буде и те како исцрпљујуће.

6. Вероватно се често правите паметним

Интелигентни људи, понекад, ако им је такав карактер, имају потребу да буду спасиоци света. Свесни глупости људи око себе, склони су томе да исправљају друге људе.

Овакво понашање може често да доведе до конфликта, јер интелигента особа тада делује као да некога посматра “са висине”. Ипак је потребно показати мало осетљивости, па и прећутати понекад.

(Ало студенти)

БОНУС ВИДЕО:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas