· · Коментари: 0
ЗАНИМЉИВОСТИ

Био је велики патриота и писац из народа, а преминуо је трагично у 39. години живота

"Ко искрено и страсно љуби истину, слободу и отаџбину, слободан је и неустрашив као Бог, а презрен и гладан као пас"

1612257359_220px-Petar_Kocic.jpg
Фото: Wикипедиа

Петар Кочић је рођен на висоравни Змијања 1877. године. Припадао је генерацији интелектуалаца који су се борили за своје идеале и зато су страдали.

Прочитајте још: Прва ЖЕНА АКАДЕМИК у Србији: О њеним реченицама и сада се прича

Као гимназијалац бива избачен из гиманзије због сукоба са професором. Био је велики борац за људска права и ватрени противник Аустроугарске. 

Велики борац за људска права

После Сарајева, долази у Београд где завршава гимназију, а затим одлази у Беч на даље школовање. 

Прочитајте још: "Новац сам потрошила у ЗЕМУНУ": Ево зашто жена Вука Караџића никад није хтела да се пресели у Србију

Детињство
Одраста са сестром и братком код бабе и деде након што му је мајка Мара умрла, а отац Јован се замонашио.

Кочићеве збирке: С планине и испод планине (објављена у три издања) и Јауци за змијања представљају целокупно његово дело, не рачунајући публицистички рад.

Волео је да пише о својим сународницима, о њиховој борби, патњи, њиховој смеху и тузи. Писао је о крајишким јунацима који су били трагично разапети између сопствене снаге, ума, поноса и потпуне немоћи пред друштвеном неправдом која је тада била доминантна.

Поред њега, децу су изгубили и Војислав Илић и Јован Ј. Змај

Прочитајте још: Добитник је Нобелове награде, једна улицу у Београду носи назив по њему, а преминуо је на данашњи дан

Био је ожењен Милком Вукмановић, која је била прва писмена жена из челиначног краја.

Није био срећан, нарочито после смрти трећег сина. После тог догађаја и после много година сиромаштва и прогона, Петар Кочић је почео да испољава трагове менталне болести. Одлази у београдску душевну болницу где остаје до смрти. Премину је 1916. године. Имао је само 39 година.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.