Постоји нешто свечано у тренутку кад руке зароне у брашно. Кад тесто почне да дише под длановима, а кућа замирише на оно што памтимо још из детињства – топлину, сигурност и тишину без мобилних телефона и брзих одговора.

Наше баке нису правиле хлеб само да би нахраниле укућане. Оне су га месиле као молитву – полако, с поштовањем, са жељом да сваки залогај буде утеха. Тесто се прекрштавало, чинило се знаком крста, остављало да “одмори”, баш као што се и душа понекад мора пустити да се умири. Данас вам доносимо рецепт за домаћи хлеб, али и мали ритуал љубави и стрпљења – јер права храна, као и права осећања, не долази из журбе, већ из пажње.
Рецепт за традиционални домаћи хлеб
Састојци:
• 1 кг меког белог брашна
• 1 коцка свежег квасца (40 г)
• 1 кашичица шећера
• 2 кашичице соли
• 600–650 мл млаке воде
• 3 кашике уља
Припрема:
1. У чинији помешајте квасац, шећер и 100 мл млаке воде. Оставите десетак минута да се квасац активира.
2. Додајте брашно, со, уље и постепено доливајте воду, мешајући дрвеном варјачом, а затим рукама.
3. Месите тесто 10–15 минута, док не постане еластично и глатко. Овај корак је кључан – не журите. Удахните дубоко, дозволите мислима да оду, а рукама да воде.
4. Прекријте крпом и оставите да нарасте на топлом месту око сат времена.
5. Премесите тесто, обликујте хлеб (округли, дугуљасти, по жељи), ставите у подмазан плех или калуп и оставите још 20 минута да нарасте.
6. Пеците у унапред загрејаној рерни на 200°Ц, око 40 минута, док корица не постане златна.
Мали савет за миран ум док месите:
• Пустите тиху музику или само слушајте тишину.
• Дишите дубоко, нека сваки покрет буде свестан.
• Док месите, понављајте у себи: “Нека овај хлеб нахрани и тело и душу.”
• Замислите лица оних које волите. Нека сваки покрет руке буде нежан и посвећен њима.
Домаћи хлеб је више од рецепта. То је присуство, сећање и блискост. То је подсетник да се добре ствари праве полако. Да у сваком дану постоји тренутак у коме можемо застати, удахнути и створити нешто што има смисла – чак и ако је то “само” хлеб. Јер, баш као и љубав, хлеб мора да нарасте у тишини.
БОНУС ВИДЕО