Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ХЛЕБ КАО НЕКАД: Рецепт за љубав, стрпљење и мирис детињства

Постоји нешто свечано у тренутку кад руке зароне у брашно. Кад тесто почне да дише под длановима, а кућа замирише на оно што памтимо још из детињства – топлину, сигурност и тишину без мобилних телефона и брзих одговора.

1746695855_4c942d17ea7b9e0c8f42121da39589c860cccf70.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Наше баке нису правиле хлеб само да би нахраниле укућане. Оне су га месиле као молитву – полако, с поштовањем, са жељом да сваки залогај буде утеха. Тесто се прекрштавало, чинило се знаком крста, остављало да “одмори”, баш као што се и душа понекад мора пустити да се умири. Данас вам доносимо рецепт за домаћи хлеб, али и мали ритуал љубави и стрпљења – јер права храна, као и права осећања, не долази из журбе, већ из пажње.

Рецепт за традиционални домаћи хлеб

Састојци:

• 1 кг меког белог брашна

• 1 коцка свежег квасца (40 г)

• 1 кашичица шећера

• 2 кашичице соли

• 600–650 мл млаке воде

• 3 кашике уља

 

Припрема:

1. У чинији помешајте квасац, шећер и 100 мл млаке воде. Оставите десетак минута да се квасац активира.

2. Додајте брашно, со, уље и постепено доливајте воду, мешајући дрвеном варјачом, а затим рукама.

3. Месите тесто 10–15 минута, док не постане еластично и глатко. Овај корак је кључан – не журите. Удахните дубоко, дозволите мислима да оду, а рукама да воде.

4. Прекријте крпом и оставите да нарасте на топлом месту око сат времена.

5. Премесите тесто, обликујте хлеб (округли, дугуљасти, по жељи), ставите у подмазан плех или калуп и оставите још 20 минута да нарасте.

6. Пеците у унапред загрејаној рерни на 200°Ц, око 40 минута, док корица не постане златна.

 

Мали савет за миран ум док месите:

• Пустите тиху музику или само слушајте тишину.

• Дишите дубоко, нека сваки покрет буде свестан.

• Док месите, понављајте у себи: “Нека овај хлеб нахрани и тело и душу.”

• Замислите лица оних које волите. Нека сваки покрет руке буде нежан и посвећен њима.

Домаћи хлеб је више од рецепта. То је присуство, сећање и блискост. То је подсетник да се добре ствари праве полако. Да у сваком дану постоји тренутак у коме можемо застати, удахнути и створити нешто што има смисла – чак и ако је то “само” хлеб. Јер, баш као и љубав, хлеб мора да нарасте у тишини.

 

БОНУС ВИДЕО

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas