Oglas
Oglas
· · Коментари: 2
ЛЕПО ПОНАШАЊЕ

Правила БОНТОНА која свако треба да зна, а за једно смо мислили ПОГРЕШНО

Сви знамо да означава фино понашање и леп начин изражавања.

1604666956_Depositphotos_12291331_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Бонтон означава правила лепог и пристојног понашања у свакодневном животу. Представља смернице понашања за све, увек и свуда.

Норме друштвеног понашања датирају још од времена настанка првобитне људске заједнице, али је прва књига о овој теми написана у 16. веку.

Прочитајте још: Легенда о МУМА ПАДУРИ још увек живи у ИСТОЧНОЈ СРБИЈИ: Вила, које су се мушкарци плашили, а жене још верују у њу

Прва написана књига је имала за задатак да разграничи друштвене слојеве: богати су морали да поштују правила лепог понашања, а иста та правила су прост народ осуђивала.

Лепи манири нису били увек прихваћени - виљушка је сматрана ђаволским инструментом, а њена употреба знаком декаденције

Прочитајте још: ОВО СЕЛО "НЕ ПОСТОЈИ", АЛИ У ЊЕМУ ЖИВЕ ЉУДИ: Добро дошли у највећу мистерију Италије! (ВИДЕО)

Основе бонтона уче се и прихватају у најмлађем узрасту, у породици, а усавршавају у школи и у контакту са другим људима. Већина правила која уносе непотребне формалности временом су избачена из употребе.

Фото: Депозит
Јапанци се дубоко клањају како би исказали поштовање; Ескими се поздрављају трљањем носа о нос

Улазак и излазак из ресторана

Упркос правилу да даме имају предност постоје ситуације када се праве изузеци.

Мушкарац је тај који прво наручује за даму, па тек онда за себе!

Један такав преседан јесте улазак у ресторан, кафић или било какав угоститељски објекат. У овом случају, мушкарац је тај који улази први како жена не би имала никаквих непријатности или се сусрела са неугодним изненађењима.

При изласку из ресторана, првопоменуто правило се враћа на снагу, те се жена пропушта прва.

Прочитајте још: Шта значи КОУЛРОФОБИЈА и шта у људима изазива?

Капе, шешири, рукавице

Фото: Депозит

Без обрзира на промене у облачењу и модне трендове, оно што је остало правило до дан-данас јесте да мушкарци скидају шешире, капе и слично, као и рукавице при поздрављању на улици или уласку у просторију, док даме то никако не чине.

Есцајг

Постоји много теорија и правила шта се на који начин и којим прибором једе, нарочито ако је у питању велики и свечани ручак или вечера која се састоји из неколико јела.

Бонтон налаже да се есцајг за време јела никад не оставља на ивицама тањира, већ се виљушка и нож одлажу благо укрштени у самом тањиру

Прочитајте још: ТАЈНИ пројекат БЕЛА СНЕЖАНА: Да ли је ЦРНА ПИРАМИДА на Аљасци разлог зашто НЕСТАЈУ ЉУДИ

Ходање улицом

Правила бонтона налажу да уколико има више од троје људи, никако не идемо сви у истој линији како не бисмо закрчили пролаз осталим шетачима.

Изузетак у овом правилу је за време кише - мушкарац прелази у срдину како би даме заштитио, по цену да он сам покисне

Ако је у питању двоје људи, женска особа или старији господин имају почасно место са десне стране, те ће каваљер увек ходати ближе улици.

Лифт

Бонтон налаже да женска особа прва улази и излази из лифта.

Мада, уколико је лифт празан, могу се прочитати и теорије да заправо мушкарац треба да буде тај који улази први из простог и практичног разлога да провери сигурност лифта пре него што дама ступи у њега.

Степенице

Када говоримо о пењању уз степеница, бонтон каже да уколико је стубиште довољно широко, мушкарац и жена иду упоредо, али уколико нема простора за тако нешто, дама је та која иде испред.

Прочитајте још: ВИКТОРИЈА је била кандидаткиња за ПРЕДСЕДНИКА САД: ИСТЕРАЛИ су је на улицу, а дан избора ПРОВЕЛА је у ЗАТВОРУ

При спуштању, редослед је обрнут и мушкарац иде први како би био у могућности да заштити женску особу у случају неке незгоде.

Прави каваљер добрих манира ће дами увек придржати капут и привући столицу
Фото: Депозит

Поправљање шминке

Иако понекад непрактично, правило налаже да се шминка никад не поправља у самој сали ресторана или кафића, већ да се такве ствари обавјају у тоалету.

Прочитајте још: НЕВЕРОВАТНО: Скулптура кита зауставила пад воза (ВИДЕО)

Личне поруке

Ово правило тицало се писање писама и тај гест је доказивао колико нам је нека особа важна. Ово правило се у 21. веку потпуно изгубило будући да живимо у времену савремених технологија, и многи ово правило осуђују као старомодно и непотребно.

Међутим, иако нека правила могу подлећи неким променама, лепи манири и културно понашање су ствар стила и увек ће бити у моди!

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas