Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Трикови уз помоћ којих можете ЉУБАЗНО да одговорите на НЕПРИСТОЈНО ПИТАЊЕ: Шта саветују стручњаци за бонтон?

Само зато што вам је неко поставио непристојно питање не значи да сте у обавези да одговорите… бар не онако како мислите

1695125694_shutterstock_323578625.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Људи су природно радознали и очекивано је да постављају много различитих питања у току једног разговора. Међутим, свима нам се десило да се нађемо суочени са питањем које није на месту иили је потпуно неприкладно. Прва реакција нам је да одговоримо на питање, јер углавном су многи од нас научени да је то пристојно али исто тако суочени са непристојношћу тражимо начин да себе не угрозимо.

7 љубазних начина да се одврате непристојна питања

1. Користите „Ја“ изјаве

Када вам се постави непристојно или неосетљиво питање, једна од наљубазнијих ствари које можете да урадите је да преузмете одговорност над чињеницом да не желите да одговорите на њега. Зато Стејси Тири, лиценцирани терапеут из Гроw Тхерапy, препоручује коришћење „Ја“ изјава у овим ситуацијама, као што је на пример: „Не могу да одговорим на то питање у овом тренутку“.

Ово је миран и асертиван начин да комуницирате границу са другом особом, а да притом не сваљујете кривицу ни на кога.

2. Отворите се за могућност да није било зле намере

Људи можда не схватају да траже нешто што не би требало да траже. Потврдите то тако што ћете одговорити реченицом у стилу: „Верујем да је ваша намера добра, али нисам сигурна како је то релевантно или прикладно.”
Стејси Тири објашњава да признавање добрих намера особе може разоружати и неутралисати сваку негативну енергију, а истовремено вам омогућити да оспорите намеру особе која стоји иза постављања питања.

3. Поставите питање заузврат

Ако нисте вољни да одмах изађете и кажете да вам је непријатно због питања које вам се поставља, уместо тога одговорите другим питањем. Тири саветује да прво потврдите питање, а затим можете да кажете: "Какво занимљиво питање. Занима ме зашто сте га поставили/шта вас је навело да питате?"

„Коришћење питања за одговор на питање је ефикасан начин да се фокус пребаци на другу особу“, каже она. „То такође може помоћи да се добије јасноћа око тога зашто би они могли да сматрају да је прикладно да поставе такво питање."

4. Преусмерите разговор

Слично томе, можете преусмерити разговор на саговорника, каже Кејтлин Виз, трауматски терапеут. Дакле, уместо одговора питањем, Виз предлаже да одговорите изјавом или захтевом који и даље заобилази разговор.
Можете одговорити: “Хајде да се не фокусирамо на мене, желим да чујем више о теби” „Ово показује интересовање за другу особу, а истовремено вам омогућава да избегнете непристојно или непријатно питање, објашњава Кејтлин Виз.

5. Користите невербалне сигнале

Међутим, не морате увек да се ослањате на своје речи да бисте пренели како се осећате. „Не потцењујте моћ невербалних знакова“, каже Филипа Квигли, здравствени и wеллнесс тренер.
Ако желите да сигнализирате своју нелагодност и да учтиво одбијете непристојно питање, можете прекрстити руке или се лагано одмакнути, каже Квигли. „Ово је суптилан начин да се некоме стави до знања да је прешао границу без изговорене речи“, примећује она.

6. Шала

Ако тражите „најмање конфронтирајући начин“ да избегнете одређена питања, претворите свој одговор у шалу, препоручује Тири. Можете да кажете нешто попут: „Нисам сигуран да је ова публика/публика спремна за одговор на то питање“, али обавезно додајте смех да бисте заиста нагаласили да је шала у питању. „Хумор је одличан начин да додате лакоћу у непријатну ситуацију“, истиче Тири.

7. Будите кратки и директни

Људи се често плаше да јасно утврде своје границе или позицију, јер су забринути да ће деловати непристојно, нападно или набусито. Али Тири каже да би бити директан или одлучан можда управо оно што треба да урадите у овој врсти ситуације.

„Често осећамо потребу да објашњавамо или превише објашњавамо као резултат потребе да угодимо људима,“, каже она. Понекада је савим довољно што сте ви донели одлуку да нешто урадите на одређени начин. И то може да буде и одговор на непристојно или непријатно питање:”Тако сам одлучила.”

Начин на који одговарате својом директношћу је такође изузетно важан. Одржавање учтивог тона док потврђујете своју приватност помаже у одржавању разговора уз поштовање.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas