Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРАВОСЛАВНИ КАЛЕНДАР

БОЖИЋ ЈЕ! Данас праштајте, пружите руку помирења, а ево шта још ВАЉА РАДИТИ ДАНАС како би година била успешна

Православни верници данас славе Божић, један од најрадоснијих српских празника

1609881062_naslovna-12.jpg
Фото: СПЦ/Епархија Захумско-херцеговачка и Приморска
Oglas

Најрадоснији православни празник, Божић којим се слави рођење Исуса Христа, са собом доноси бројне народне обичаје и традицији. Прво правило је поздрав којим се данас обраћамо породици, пријатељима, па и случајним пролазницима, "Христос се роди!".

Верује се и да би Божић требало радити све оно што вам је тешко ишло током године, јер се верује да ће нам оно што радимо на божићно јутро ићи од руке...

Прочитајте још: Знате ли зашто поштоваоци Достојевског купе каранфил и изађу на трећој станици, код манастира Александар Невски?

На данашњи дан, према народним веровањима, потребно је праштати и пружити руку помирења.

Такође, верује се и да би Божић требало радити све оно што вам је тешко ишло током године, јер се верује да ће нам оно што радимо на божићно јутро ићи од руке. Вода која се користи за прање судова у којој је мешена чесница користи се за заливање воћки, јер ће тако боље родити, или се, у градским условима, њоме залива саксијско цвеће, да лепше цвета. Тесто које остане на рукама домаћице после мешења чеснице такође се ставља на воћке, да би дале више плода.

Прочитајте још: Писмо МАСОНА које се ПРЕПРИЧАВА: Испровоцираћемо социјалну КАТАКЛИЗМУ и отворити врата ЛУЦИФЕРУ

У појединим крајевима Србије, остао је пагански обичај да се гата у плећку од печенице. Наиме, ако на кости која се извуче из печенице остане меса, верује се да ће година бити плодна.

Прочитајте још: Како бисте ви реаговали? Породица није могла да поверује шта види на новогодишњој јелки? (ФОТО)

У околини Ниша обичај је да се пре божићног ручка сви укућани истовремено изују, јер ће се тако пилићи истовремено изводити, жене брзо порађати, краве брзо и лако телити, овце јагњити. На југу Србије верује се да ће момци и девојке који преспавају на слами посутој за Бадње вече сањати будућег супружника.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas