· · Коментари: 0
БОЖИЋ

Божићни обичаји НЕКАД и САД: Како се слави у селу, а како у граду и због чега је СВИЊСКО ПЕЧЕЊЕ неизоставно на трпези?

Етнолози тумаче значење чеснице, печења, бадњака, сламе....

1641455312_profimedia-0316053071.jpg
Фото: Профимедиа

Обичаји уочи Божића

Обредни божићни ритуали почињу на Бадњи дан када домаћин доноси бадњак кући, али га не уноси до вечере. Дрво као симбол плодности, како тумаче етнолози, има поједине претхришћанске елементе.

Познато је да су од Божића дани дужи и постојао је стари обичај да се пале велике ватре како би помогли Сунцу да што пре изађе и да нас огреје. Слама која се у кућу уноси заједно са бадњаком симболизује сламу на којој је рођен Исус и верује се да с њом у кућу долази мир и божји благослов.

Прочитајте још: Кад се каже "ХРИСТОС СЕ РОДИ" да ли треба одговорити "ВАИСТИНУ" или "ВОИСТИНУ се роди"?

Сеоски и градски обичаји

На селу су обичаји више сачувани, јер домаћин има двориште, па у бунару захвата јутарњу воду којом се умива. У граду су обичаји нешто другачији - бадњак се купи на пијаци и обично се окити бомбонама, а гранчица се ставља и на икону. У посуду се симболично поређа мало сламе, лишћа од бадњака, ораха, сувог воћа, поспе пшеница и запали се свећица.

Обичаји везани за храну

Некада се храна на Бадње вече служила на слами распростртој по поду и јело се искључиво рукама јер метални прибор за јело није био дозвољен.

Данас се вечера служи за столом, уз употребу прибора за јело. Код нашег народа постоји веровање да се мора послужити најмање 12 врста различите хране и једно главно јело. Обичај је симболично подсећање на 12 апостола који су са Исусом, сином Божјим, били на тајној вечери.

Симболика чеснице и печења

На божићној трпези налази се чесница, која такође има симболично значење и подсећа на ноћ када су мудраци дошли на поклоњење. Марија им је понудила хлеб и отуда обичај да се на божићној трпези обавезно нађе чесница. Дрен који се ставља у чесницу симболизује здравље, а златник или новчић благостање.

Прочитајте још: Новчић није једино што се ставља у ЧЕСНИЦУ за БОЖИЋ: Шта још може да се нађе у погачи?

Према тумачењима наших етнолога, печење води порекло из времена многобоштва, а наша црква је обичај прихватила и благословила. Код Срба је то најчешће печено прасе, а постоји и занимљива народна прича откуда баш овај обичај.

За време божићних празника, наиме, посећују се само најближи пријатељи или родбина. У турско време, Турци нису били пожељни гости. Како нису јели свињетину, јер им вера то забрањује, нису хтели да уђу у кућу где се на ражњу окретало прасе. Сматрали су те куће поганим, и породица је била безбедна од непожељних турских гостију.

За здравље укућана

Од Бадњег дана до завршетка божићних празника у појединим крајевима Србије верује се, да би укућани имали здравља, среће и напретка, не сме да се чује свађа и сви послови требало би да се обављају у тишини.

Свака домаћица, тог дана, купи понешто ново за кућу. Обично је то суд у коме се направи чесница, која је симбол здравља и среће укућана, родне године, напретка у пословима и општег благостања породице.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.