Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ДА ЛИ ХРАНА УТИЧЕ НА РАСПОЛОЖЕЊЕ: Можда може да утиче на стрес?

Нутриционисткиња са Харварда дели савете како да се изборите са анксиозношћу и будете срећни, јер очито, храна има утицаја на наше расположење.

1712661605_shutterstock_1829686103.jpg
Пхото: Схуттерстоцк
Oglas

Реч „анксиозност" данас се може често користити, али то је такође један од најчешц́их проблема менталног здравља који утиче на наше животе на штетан начин. Најчешц́а ментална болест на свету, статистике сугеришу да 60 одсто нас доживљава барем благе симптоме анксиозности. Још више нас – 76 посто – је под стресом. Бурне емоције су широко распрострањене – па шта можемо да урадимо поводом тога?

За др Уму Најдо, нутриционистичког психијатра обученог на Харварду – чија је књига ,,Умири свој ум храном" оснажујуц́е штиво о искоришћавању медицинских моц́и хране – неки од одговора леже у томе како једемо. Уз растуц́е разумевање да је толико тога што једемо као популација ултра-обрађено и/или испуњено скривеним шец́ерима, можда је време да се позабавимо нашим животним стиловима из холистичке перспективе.

„Толико људи занемарује храну као средство за емоционално добро осец́ање", каже др Најдо за ,,Вог". „Уместо тога, многи размишљају о томе у смислу тежине или струка, а не чињенице да има пун ефекат на тело, и што је још важније, наш мозак и ментално благостање.

Здравље наших црева има „снажан утицај" на различите делове тела, због чега постоји, каже др Најдо, „(ментална) снага на вашој виљушки". Ако патите од неког облика проблема са менталним здрављем, кључно је да пажљиво размислите о избору хране. „Чак иако сте неко ко узима лекове (за своје ментално здравље), храна вам може помоц́и да побољшате како се осец́ате", каже др Најдо. ,,То је невероватно моц́ан алат."

С обзиром на то да многи од нас нехотице конзумирају ултра-обрађену храну, добра је идеја разумети шта оне раде телу и зашто их је најбоље избегавати. „Они изазивају упалу, посебно у цревима", каже она. „Многи састојци наведени на етикетама нису препознатљиви,постоје 262 различита имена само за шец́ер, и оно што ове врсте састојака раде је да хране лоше микробе у микробиому. Ови микроби воле да једу те нездраве, ултра-обрађене састојке из хране, а затим почињу да оштец́ују ц́елијске облоге и стварају упалу црева.

У овом тренутку многи људи виде пораст симптома - и физичких и менталних. „Доц́и ц́е код мене са повец́аном анксиозношц́у и депресијом, појавом нових симптома менталног здравља, једноставно зато што начин на који су јели ремети њихов микробиом црева", каже она. „Када су црева упаљена, то доводи до упале у мозгу јер су ови органи повезани: то је екосистем.

Дакле, који су њени савети за исхрану за боље ментално здравље? У наставку пронађите њене увиде.

Свесно замените нездраву навику здравом

„Вец́ина нас је свесна када смо стекли нездраву навику. На пример, током пандемије, многи од нас су почели да пију више вина или да се утешено једу прекомерне количине сладоледа када смо били код куц́е, јер је то било стресно време. Шта год да је за вас, вреди обратити пажњу на ту навику и видети да ли можете да је замените за нешто здравије.

Посегните за целовитом храном

„...Уместо њихове обрађене верзије. Добар пример је сок од поморанџе - поједите праву клементину или мандарину уместо да пијете сок. Сок често садржи додат шец́ер и влакна се уклањају. Права храна је много важнија. Још једна ствар коју треба напоменути је да често постоји много прерађених верзија здраве хране. Увек тражите праву храну."

Шта би требало да буде на вашем тањиру?

„Што више пута посежете за здравијом храном, то ц́ете бити у бољој позицији да излечите свој цревни микробиом и почнете да се осец́ате боље. Укључите више целих намирница. На сваком тањиру, рекла бих да 50 посто треба да буде различито шарено поврц́е и зеленило; затим протеини, као што је тофу или пилетина; затим здрава маст, као и неколико кришки авокада. Такође желите и неку врсту зрна, попут мало киное или смеђег пиринча.

Суплементи могу помоц́и

„Мислим да нико од нас не једе савршену исхрану, тако да суплементи могу бити добри за решавање недостатака у исхрани. Добар додатак за анксиозност је ашваганда – горког је укуса, али је подржана добрим клиничким испитивањима. Многима недостаје витамин Д, па је важно проверити и допунити ако је потребно. Глобално, Светска здравствена организација је идентификовала недостатак гвожђа као најчешц́и недостатак у исхрани, па се побрините да уносите довољно гвожђа из различитих извора протеина у вашој исхрани, било да је то путем меса или биљака."

Направите мале и сталне промене

„Ово је маратон, а не спринт: ако кажете да ц́ете данас бацити сву храну и направити 10 различитих промена, мало је вероватно да ц́ете то моц́и да издржите. После три до четири дана, почец́ете да једете храну коју покушавате да избегавате, па направите мале промене у навици. Када почнете да се осец́ате боље, можете по мало узети храну коју сте избацили."

Стилл

Бонус видео: 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas