Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Да ли је БОЖИЋ највећи или најрадоснији хришћански празник? Свештеник коначно решио недоумицу коју имају многи верници

У периоду око Божића се јавља и мноштво дилема, а једна коју често Срби постављају као питање је да ли је Божић највећи или најрадоснији празник?

1704533689_1704441024_85481_badnji-dan_f-65991eb952596.jpg
Фото: А. Станковић, СПЦ
Oglas

Многима је ово омиљени период године, а како и не би био када се прославља један од два највећа хришћанска празника- Божић. За овај, као и многе друге празнике, постоји мноштво обичаја и док су већина њих идентични, неки се разликују у односу на то у ком делу Србије живите.

У периоду око Божића се јавља и мноштво дилема, а једна коју често Срби постављају као питање је да ли је Божић највећи или најрадоснији празник?

Да ли је Божић најрадоснији или највећи хришћански празник?

Да ли је Божић најрадоснији или највећи хришћански празник, свештеник СПЦ Игор Батес је објаснио током гостовања на ТВ Куриру.

- Васкрс је на истоку код нас православних увек био на првом месту и ко се мало разуме у црквено богослужење, на пример, ми у току године имамо празнике коије и даље које празнујемо по такозваном старом или јулијанском календару. Неке православне цркве су прешле на такозвани реформисани грегоријански календар, па и Божић, Грци су рецимо већ прославили, али што се тиче Васкрса, сви православни имамо заједнички Васкрс, рекао је Батес.

Објаснио је посебност Васкрса као највећег празник у православној вери.

- Васкрс је заправо посебно, изванредно место у црквеном и богослужбено-литургијском животу. И у том смислу можемо да кажемо да је Васкрс највећи хришћански празник, јер да Христос није васкрсао, онда и само рођење не би имало значаја. Дакле, и читава дилема, на пример, када је умро, јесте било од стране противника да се сакрије његово васкрсење, додао је свештеник.

Ипак, нагласио је да значај Божића никако не би требало да буде умањен.

- Али и са друге стране, да није дошао и постао човек, дакле, опет не би могло све то да се деси. Тако да ја не бих одвајао то. Рекао бих да су, ајде, можемо тако да кажемо, подједнако радосни. Божић је можда радоснији у том смислу, зато што он се родио као дете, родио се у породици и само рођење за нас, као за људе, за сваког човека, указује на највећу радост коју ми, као родитељи, имамо у овом свакодневном животу, преноси 24седам.рс.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas