Oglas
· · Komentari: 0

Da li je BOŽIĆ najveći ili najradosniji hrišćanski praznik? Sveštenik konačno rešio nedoumicu koju imaju mnogi vernici

U periodu oko Božića se javlja i mnoštvo dilema, a jedna koju često Srbi postavljaju kao pitanje je da li je Božić najveći ili najradosniji praznik?

1704533689_1704441024_85481_badnji-dan_f-65991eb952596.jpg
Foto: A. Stanković, SPC
Oglas

Mnogima je ovo omiljeni period godine, a kako i ne bi bio kada se proslavlja jedan od dva najveća hrišćanska praznika- Božić. Za ovaj, kao i mnoge druge praznike, postoji mnoštvo običaja i dok su većina njih identični, neki se razlikuju u odnosu na to u kom delu Srbije živite.

U periodu oko Božića se javlja i mnoštvo dilema, a jedna koju često Srbi postavljaju kao pitanje je da li je Božić najveći ili najradosniji praznik?

Da li je Božić najradosniji ili najveći hrišćanski praznik?

Da li je Božić najradosniji ili najveći hrišćanski praznik, sveštenik SPC Igor Bates je objasnio tokom gostovanja na TV Kuriru.

- Vaskrs je na istoku kod nas pravoslavnih uvek bio na prvom mestu i ko se malo razume u crkveno bogosluženje, na primer, mi u toku godine imamo praznike koije i dalje koje praznujemo po takozvanom starom ili julijanskom kalendaru. Neke pravoslavne crkve su prešle na takozvani reformisani gregorijanski kalendar, pa i Božić, Grci su recimo već proslavili, ali što se tiče Vaskrsa, svi pravoslavni imamo zajednički Vaskrs, rekao je Bates.

Objasnio je posebnost Vaskrsa kao najvećeg praznik u pravoslavnoj veri.

- Vaskrs je zapravo posebno, izvanredno mesto u crkvenom i bogoslužbeno-liturgijskom životu. I u tom smislu možemo da kažemo da je Vaskrs najveći hrišćanski praznik, jer da Hristos nije vaskrsao, onda i samo rođenje ne bi imalo značaja. Dakle, i čitava dilema, na primer, kada je umro, jeste bilo od strane protivnika da se sakrije njegovo vaskrsenje, dodao je sveštenik.

Ipak, naglasio je da značaj Božića nikako ne bi trebalo da bude umanjen.

- Ali i sa druge strane, da nije došao i postao čovek, dakle, opet ne bi moglo sve to da se desi. Tako da ja ne bih odvajao to. Rekao bih da su, ajde, možemo tako da kažemo, podjednako radosni. Božić je možda radosniji u tom smislu, zato što on se rodio kao dete, rodio se u porodici i samo rođenje za nas, kao za ljude, za svakog čoveka, ukazuje na najveću radost koju mi, kao roditelji, imamo u ovom svakodnevnom životu, prenosi 24sedam.rs.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas