Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ДА ЛИ КОКИЦЕ ГОЈЕ? Ове ЧИЊЕНИЦЕ о омиљеној грицкалици ЋЕ ВАС ИЗНЕНАДИТИ

Кокице су многима омиљена грицкалица, али многи се питају колико су оне здраве и да ли гоје.

1707044554_a3d5669a8a30558dbd203c13e892790d62fcc72c.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Кокице су једна од најздравијих и најпопуларнијих ужина, а обилују важним нутријентима, али често их припремамо с великим количинама масти, шећера и соли, што не би требало да радимо, ако желимо да њихове предности искористимо на најбољи начин.

Из тог разлога, важно је припремити их на прави начин, јер оне могу бити и веома здраве и нездраве, баш у зависности од тога како их спремамо!

Како наводи чланак на здравственој платформи Хеалтхлине, кокице су заправо намирница од целог зрна, што је чини богатом важним нутријентима.

Садржај нутријената у 100 грама кокица (припремљених без уља, на ваздуху):

Витамин Б1: 9% препорученог дневног уноса

Витамин Б3: 14% препорученог дневног уноса

Витамин Б6: 9% препорученог дневног уноса

Гвожђе: 18% препорученог дневног уноса

Магнезијум: 34% препорученог дневног уноса

Фосфор: 29% препорученог дневног уноса

Калијум: 7% препорученог дневног уноса

Цинк: 28% препорученог дневног уноса

Бакар: 29% препорученог дневног уноса

Манган: 48% препорученог дневног уноса

Уз то, ту је и укупно 387 калорија, 13 грама протеина, 78 грама угљених хидрата и 5 грама масти, као и 15 грама влакана, што је веома високо и чини их феноменалним извором влакана.

Богате су полифенолима, који су антоксиданси који штите ћелије од слободних радикала, а везују се и за добру циркулацију, побољшање дигестивног здравља и смањење ризика од многих болести.

Оно што многе интересује јесте то да ли кокице гоје.

С обзиром на то да су богате влакнима, а релативно ниске по питању калорија, имају карактеристике хране која је погодна за мршављење.

Ипак,  умереност је кључ.

Иако су добра грицкалица када пазите на своју исхрану, могу вас гојити ако их једете у великој количини!

Такође, кокице које сеп раве у микроталасној могу садржати неке хемикалије и трансмасти у траговима. Чести начини припреме кокица, уз много соли и зачина, могу донети јако висок број калорија, уз нездраве састојке.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas