Oglas
· · Komentari: 0

DA LI KOKICE GOJE? Ove ČINJENICE o omiljenoj grickalici ĆE VAS IZNENADITI

Kokice su mnogima omiljena grickalica, ali mnogi se pitaju koliko su one zdrave i da li goje.

1707044554_a3d5669a8a30558dbd203c13e892790d62fcc72c.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Kokice su jedna od najzdravijih i najpopularnijih užina, a obiluju važnim nutrijentima, ali često ih pripremamo s velikim količinama masti, šećera i soli, što ne bi trebalo da radimo, ako želimo da njihove prednosti iskoristimo na najbolji način.

Iz tog razloga, važno je pripremiti ih na pravi način, jer one mogu biti i veoma zdrave i nezdrave, baš u zavisnosti od toga kako ih spremamo!

Kako navodi članak na zdravstvenoj platformi Healthline, kokice su zapravo namirnica od celog zrna, što je čini bogatom važnim nutrijentima.

Sadržaj nutrijenata u 100 grama kokica (pripremljenih bez ulja, na vazduhu):

Vitamin B1: 9% preporučenog dnevnog unosa

Vitamin B3: 14% preporučenog dnevnog unosa

Vitamin B6: 9% preporučenog dnevnog unosa

Gvožđe: 18% preporučenog dnevnog unosa

Magnezijum: 34% preporučenog dnevnog unosa

Fosfor: 29% preporučenog dnevnog unosa

Kalijum: 7% preporučenog dnevnog unosa

Cink: 28% preporučenog dnevnog unosa

Bakar: 29% preporučenog dnevnog unosa

Mangan: 48% preporučenog dnevnog unosa

Uz to, tu je i ukupno 387 kalorija, 13 grama proteina, 78 grama ugljenih hidrata i 5 grama masti, kao i 15 grama vlakana, što je veoma visoko i čini ih fenomenalnim izvorom vlakana.

Bogate su polifenolima, koji su antoksidansi koji štite ćelije od slobodnih radikala, a vezuju se i za dobru cirkulaciju, poboljšanje digestivnog zdravlja i smanjenje rizika od mnogih bolesti.

Ono što mnoge interesuje jeste to da li kokice goje.

S obzirom na to da su bogate vlaknima, a relativno niske po pitanju kalorija, imaju karakteristike hrane koja je pogodna za mršavljenje.

Ipak,  umerenost je ključ.

Iako su dobra grickalica kada pazite na svoju ishranu, mogu vas gojiti ako ih jedete u velikoj količini!

Takođe, kokice koje sep rave u mikrotalasnoj mogu sadržati neke hemikalije i transmasti u tragovima. Česti načini pripreme kokica, uz mnogo soli i začina, mogu doneti jako visok broj kalorija, uz nezdrave sastojke.

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas