Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ДА ЛИ СМО ОТИШЛИ ПРЕДАЛЕКО? За ПАСОШ се морамо сликати ОЗБИЉНИ, а за то све постоје врло добри разлози!

Јесте се икад запитали зашто на фотографији за пасош увек морате изгледати озбиљно? Откривамо разлог.

1624706757_pasos.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Сигурно сте се питали зашто не можете развући осмех од уха до уха приликом сликања за пасош? Зашто вам власти не дају да покажете весеље? Е, па за то све постоје врло добри разлози.

У Француској је пре неког времена једна од најчешћих шала била реченица: "Ми смо Французи, не смејемо се". То је била последица одлуке коју је донео један судија, а која јасно говори о томе како се приликом сликања за личне карте и пасоше не смете смејати. 

Прочитајте још: Жена са НАЈДУЖИМ НОКТИМА на свету скратила их први пут након 30 година (ВИДЕО)

Многи Французи су се у том тренутку сетили и Британаца, којима су се смејали кад су донели исту одлуку пре више од 10 година.

Зашто оваква одлука и зашто у великом броју земаља није дозвољено осмехивање приликом сликање за документе? Одговор је – због сигурносних разлога.

Прочитајте још: УРНЕБЕСНА сцена у Слагалици ШОКИРАЛА водитељку: Ево који појмови мушкарце АСОЦИРАЈУ НА ЖЕНЕ (ВИДЕО)

 

Наиме, ваш пасош има чип који садржи биометријске податке о вама који су изведени из фотографије. Та фотографија се приликом израде пасоша скенира и изводе се кључне карактеристике вашег лица, као што су удаљеност између очију, удаљеност од носа до браде те се на тај начин ствара "математичка мапа".

Ношење сунчаних наочара или широки осмех смањују ефикасност алгоритма и ометају стварању мапе.

Приликом доласка на аеродром снима вас камера која скенира ваше лице. Тада компјутер одлучује да ли се подудара математичка мапа која се ствара на аеродрому са оном у вашем пасошу. 

Прочитајте још: Да ли будућност може да утиче на прошлост?

Сазнавши све ово, чини се да смо понекад предалеко отишли, али опет, ако се на овај начин могу спречити потенцијални напади, преживећемо некако и камере које ваљда знају више о нама и од нас самих.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas