· · Komentari: 0

DA LI SMO OTIŠLI PREDALEKO? Za PASOŠ se moramo slikati OZBILJNI, a za to sve postoje vrlo dobri razlozi!

Jeste se ikad zapitali zašto na fotografiji za pasoš uvek morate izgledati ozbiljno? Otkrivamo razlog.

1624706757_pasos.jpg
Foto: Depozit

Sigurno ste se pitali zašto ne možete razvući osmeh od uha do uha prilikom slikanja za pasoš? Zašto vam vlasti ne daju da pokažete veselje? E, pa za to sve postoje vrlo dobri razlozi.

U Francuskoj je pre nekog vremena jedna od najčešćih šala bila rečenica: "Mi smo Francuzi, ne smejemo se". To je bila posledica odluke koju je doneo jedan sudija, a koja jasno govori o tome kako se prilikom slikanja za lične karte i pasoše ne smete smejati. 

Pročitajte još: Žena sa NAJDUŽIM NOKTIMA na svetu skratila ih prvi put nakon 30 godina (VIDEO)

Mnogi Francuzi su se u tom trenutku setili i Britanaca, kojima su se smejali kad su doneli istu odluku pre više od 10 godina.

Zašto ovakva odluka i zašto u velikom broju zemalja nije dozvoljeno osmehivanje prilikom slikanje za dokumente? Odgovor je – zbog sigurnosnih razloga.

Pročitajte još: URNEBESNA scena u Slagalici ŠOKIRALA voditeljku: Evo koji pojmovi muškarce ASOCIRAJU NA ŽENE (VIDEO)

 

Naime, vaš pasoš ima čip koji sadrži biometrijske podatke o vama koji su izvedeni iz fotografije. Ta fotografija se prilikom izrade pasoša skenira i izvode se ključne karakteristike vašeg lica, kao što su udaljenost između očiju, udaljenost od nosa do brade te se na taj način stvara "matematička mapa".

Nošenje sunčanih naočara ili široki osmeh smanjuju efikasnost algoritma i ometaju stvaranju mape.

Prilikom dolaska na aerodrom snima vas kamera koja skenira vaše lice. Tada kompjuter odlučuje da li se podudara matematička mapa koja se stvara na aerodromu sa onom u vašem pasošu. 

Pročitajte još: Da li budućnost može da utiče na prošlost?

Saznavši sve ovo, čini se da smo ponekad predaleko otišli, ali opet, ako se na ovaj način mogu sprečiti potencijalni napadi, preživećemo nekako i kamere koje valjda znaju više o nama i od nas samih.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.