Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
интересантно

Да ли сте приметили? Ниједна државна застава нема на себи ЉУБИЧАСТУ БОЈУ, зашто је то тако?

Љубичаста боја никада није представљала краљевство, царство или државу. Дакле, шта није у реду са љубичастом која је данас веома популарна? И зашто ниједна застава нема љубичасту боју на себи?

1605340914_Depositphotos_198497854_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Одговор је једноставан – љубичаста је била превише скупа до 1800. године. Сходно томе, често је била повезивана са влашћу, моћи и богатством. Чак је краљица Елизабета Прва забранила свима, осим блиским члановима краљевске породице, да носе ову боју.

Љубичаста је била изузетно цењена због тога што је била ретка. Оригинална љубичаста је добијана је од малог морског пужа који се једино могао наћи на подручју данашњег Либана.

И не само да је било тешко доћи до боје, него је било потребно око 10000 морских пужева не би ли се направио један грам љубичасте. Из тог разлога, само су богаташи и краљевске породице могле да приуште себи ову ствари у љубичастој боји.

Прочитајте још: Овај видео има 12 милиона прегледа, а јавност се згрозила: Даме, како бисте реаговале да вас мушкарац овако запроси? (ВИДЕО)

Такође, љубичаста је неретко представљала духовност и светост јер су древни владаоци који су је носили били сматрани за божанства или Божије изасланике на земљи.

Чак ни најбогатије земље нису могле да приуште да имају ову боју на застави.

Међутим, понекад је ова боја била скупа чак и за оне најбогатије. Романски владалац Аурелијан, који је владао у 3. веку, није дозвољавао својој жени да купује шалове и огртаче бојене љубичастом бојом јер га је то задовољство коштало три пута његове тежине у злату!

По неким рачуницама, 350 г љубичасте боје коштало је као три гомиле злата, што би данас било приближно цифри од 56.000 долара.

Доступност љубичасте почела је око 1856. године, када је осамнаестогодишњи енглески хемичар Вилијам Хенри Пиркин случајно направио синтетичку љубичасту боју док је покушавао да направи лек за маларију.

350 грама ове боје било је приближно 56.000 долара.

Прочитајте још: Како је златни ретривер ПОСТАО ХЕРОЈ и спасао газду: Невероватно (ВИДЕО)

Од тог тренутка је кренула масовна производња љубичасте тканине и они краљевске крви више нису вредновали ову боју. Из тог разлога, данас се може нац́и на неким од застава насталих тек након 1900. године.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas