Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗАНИМЉИВО

Да ли знате по чему је ЗЕЛЕНИ ВЕНАЦ добио име?

Зелени венац је добио име захваљујући једној Немици

1629372547_zeleni-venac.jpg
Фото: Yоутубе принтсцреен/ лигхт2тубе
Oglas

Урбано насеље Зелени венац, жаргонски "Зелењак" налази се на територији општине Савски венац и мањим делом Стари град у самом центру главног града.

Прочитајте још: Шта значи ако носите ПРСТЕН НА ПАЛЦУ? Тумачење за сваки прст!

Повезује га Призренска улица са Теразијама и Бранков мост са Новим Београдом. Читав крај име је добио по кафани која се налазила на месту данашњег ресторана Мекдоналдс. А и та кафана је имала необичну причу - први закупац је била једна Немица, госпођа Херман. Она је са мужем шеширџијом и троје деце дошла у Србију у потрази за бољим животом. 

Центар Београда крстила је једна Немица

Нажалост, муж јој се успут разболео и умро. Храбра и јака, госпођа Херман га је сахранила и наставила даље. Како је од мужа научила шеширџијски занат, покушала је да се од тога издржава у Београду. Није јој ишло, па је закупила кафану од познатог политичара и уставобранитеља – Алексе Симића.

Туда сте прошли сигурно безброј пута. Име “Зелени венац” носила је једна кафана, а данас се тако зове не само пијаца која се ту налази већ и читав део центра Београда. Ипак, мало људи зна ко је “кумовао” свима њима и где је био тај - зелени венац

По природи вредна, ова Немица је од кафане направила угледно место које су посећивали сви београдски боеми, али и многе значајне личности тог времена. На спрату је држала собе за ноћење. Уместо назива, она је истакла лимену таблу са венцем од зелено обојеног лишћа. И, тако је “рођен” - Зелени венац. 

Постоји неколико легенди због чега је изабрала баш Зелени венац

О томе зашто је госпођа Херман изабрала баш венац постоји неколико легенди, али једна од најлогичнијих има везе са гробљем које се некада налазило близу ње. Војин Пуљевић пише: “На месту где је некада било гробље, на Зеленом венцу, остала само стара гробљанска кафана, која је и добила име по венцима, којима су кићени гробови“.

Када је 1920. поред отворена једна од најмодернијих пијаца тог времена било је логично да је “крсти” оближња кафана, а исто име понео је и читав крај. 

Прочитајте још: КАКО СЕ ПИШЕ: Између "КЛЕШТА" и "КЉЕШТА" правилан је само ЈЕДАН облик

Кафана је преживела оба светска рата, а срушена је тек шездесетих година прошлог века да би се ту подигла аутобуска окретница, а касније и Мекдоналдс. 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas