Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

МИСТЕРИЈЕ БЕОГРАДА: Чињенице о нашем главном граду које сигурно нисте знали!

Београд који је чудноват сам по себи, крије још много тајни које се полако откривају, а ко зна колико има оних које нису још откривене.

1646994681_kalemegdan-g363eea9f1_640.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Можда сте мислили да знате све о нашем главном граду, али Београд је ту да нас увек изненади, освежи и пружи нам нешто ново. Ово су пет ствари које вероватно нисте знали о нашој прелепој престоници: 

 

Прочитајте још: Да ли знате где се налази НАЈЛЕПШЕ село у свету? У СРБИЈИ, брале, крај Ужица града! Ево који путеви воде до њега (ФОТО)

1. Београд је један од најстаријих престоница у Европи.

Први трагови градског насеља датирају још из трећег века пне, које су Келти саградили. Познато је и да је Винчанска култура, надомак Београда,  старија чак и од Месопотамије, што говори о најранијим цивилизацијама које су насељавали баш ове просторе. 

 

2. У Београду се водило преко 115 битки

 

Из тог разлога је Београд често у прошлости називан и Бели Феникс. Био је уништаван и реновиран преко 45 пута! С обзиром на добру стратешку позицију, Београд је био конекција између Западне и Оријенталне Европе, те су на овим просторима били и Келти, Римљани, Готи, Хуни, Турци и Аустроугари. 

Фото: Пиxабаy

 

3. Прва кафана у Европи

Не само да смо познати по кафанама и ноћном животу, али за то очигледно постоји добар разлог и то историјски! Забележено је да је прва кафана у Европи отворена на Дорћолу у 16. веку, мого пре него што су отворене у другим метрополама у Европи попут Париза, Лондона или Рима. 

Пхото: Пиxабаy

 

4. Град испод града 

Цео Београд лежи на остацима античког града. Постоји цео један град испод Београда, са мноштво тунела, тајних пролаза и више од 100 пећина. Постоје чак и туристичке туре које воде кроз један мали део тог подземног града.

Фото: Пиxабаy

5. Храм Светог Саве 

Један од највећих Православних храмова на свету налази се баш у Београду, који је уједно и један од симбола нашег града. Висине је 70 метара, а крст на врху куполе урађен је цео од позлате и његова висина је 12 метара. Ова прелепа грађевина лепа је и споља и изнутра. Посебну пажњу посетилаца привлачи крипта која се налази испод храма, тачније она се простире између темеља Храма и архитектонски представља самостални подземни објекат. Ово фасцинатно здање налази се на чак 2000 квадратних метара урађених у стилу византијске архитектуре. 

Фото: Катарина Николиц

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas