· · Komentari: 0

Da li znate kako je ZELENI VENAC dobio IME? Centru Beograda kumovala Nemica! (FOTO)

Zeleni venac (žarg. „Zelenjak“) je naselje na teritoriji opštine Savski venac i manjim delom Stari grad. Nalazi se u samom centru grada Beograda.

1629100101_Untitled.png
FOTO: Printskrin/ Jutjub/light2tube

Povezuju ga Prizrenska ulica sa Terazijama i Brankov most sa Novim Beogradom.

Sigurno ste mnogo puta prošli "Zelenjakom", ali da li ste se ikad zapitali odakle potiče to ime?

Pročitajte još: Da li ste primetili inicijale na TERAZIJSKOJ ČESMI? Evo šta znače! (VIDEO)

Imenu je kumovala Nemica

Čitav kraj ime je dobio po kafani koja se nalazila na mestu današnjeg restorana Mekdonalds. Kafana  je imala neobičnu priču - prvi zakupac je bila jedna Nemica, gospođa Herman. Ona je sa mužem šeširdžijom i troje dece došla u Srbiju u potrazi za boljim životom. 

 Umesto naziva, ona je istakla limenu tablu sa vencem od zeleno obojenog lišća.

Sudbina je htela da napravi tragičan zaokret. Muž joj se usput razboleo i umro. Hrabra i jaka, gospođa Herman ga je sahranila i nastavila dalje. Kako je od muža naučila šeširdžijski zanat, pokušala je da se od toga izdržava u Beogradu. Nije joj išlo, pa je zakupila kafanu od poznatog političara i ustavobranitelja – Alekse Simića.

Ova Nemica je od kafane napravila traženo mesto koje su posećivali svi beogradski boemi, ali i mnoge značajne ličnosti tog vremena. Na spratu je držala sobe za noćenje. Umesto naziva, ona je istakla limenu tablu sa vencem od zeleno obojenog lišća. Sad je jasno odakle dolazi ime Zeleni venac.

Zbog čega baš zeleni venac na tabli?

Postoji nekoliko verzija zbog čega je odabrala da stavi zeleni venac, ali jedna od najlogičnijih ima veze sa grobljem koje se nekada nalazilo blizu nje. Vojin Puljević piše: “Na mestu gde je nekada bilo groblje, na Zelenom vencu, ostala samo stara grobljanska kafana, koja je i dobila ime po vencima, kojima su kićeni grobovi“.

Kada je 1920. pored otvorena jedna od najmodernijih pijaca tog vremena bilo je logično da je “krsti” obližnja kafana, a isto ime poneo je i čitav kraj. 

Kafana je preživela oba svetska rata, a srušena je tek šezdesetih godina prošlog veka da bi se tu podigla autobuska okretnica.

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU  

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.