Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗАНИМЉИВО

Да ли знате које је било крштено име Николе Тесле?

Чак и највећи генији у историји поред свих достигнућа – у својим животима имали су периоде грдних недаћа, страдања и сломова који су им изменили живот.

1633361534_tesla.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Колико год их идолизовали и они су ипак били само људи. На оно што само живот може да изрежира, ни велики Тесла није успео да остане имун.

Прочитајте још: Оперисао је сам себе као једини лекар на Антартику: Ево како је то изгледало (ВИДЕО)

И њега, вероватно највећег научника свих времена пратиле су бројне контроверзе. Недавно су откривени дуго скривани детаљи из страница живота овог бриљантног ума.

1884. године стигавши у Америку Тесла је у свом џепу имао само четири цента, али и нешто много вредније од новца – писмо препоруке адресирано на Томаса Едисона.

Практично од свог рођења 1856. године Тесла је показивао невероватан таленат и интересовање за науку

У свом наизглед неограниченом мозгу могао је да “сачува” читаве књиге и логоритамске таблице, да издржи будан дуга раздобља, као и да лако учи нове језике, пише хрватски Еxпресс.

Николај, Едисон и 4 цента

Један детаљ везан за Теслин живот, који је до сада мало коме био познат појавио се у децембру 2019. и тада се сазнало да крштено име нашег великог научника није Никола, већ Николај.

Потом су се појавили и други детаљи из живота великог научника:

Стигао је у Америку 1884. године носећи само четири цента у џепу. Али, са собом је носио писмо препоруке адресирано на Томаса Едисона, у којем је наводно писало:

Мој драги Едисоне, познајем два велика човека, а ти си један од њих. Други је овај младић

Тесла је касније испричао како му је Едисон обећао исплату од 50 хиљада долара ако може да направи бољи изум од постојећих генератора једносмерне струје, што је овај одушевљено дочекао, узвративши му да је изазов прихваћен!

Кад га је надмашио, Едисон је своју понуду назвао шалом, а Тесла је дао отказ и поновно се нашао без новца.

Импресиониран Теслиним дизајном система напајања наизменичном струјом, Едисонов супарник Џорџ Вестингхаус лиценцирао је патенте за ту моћну технологију за 60 хиљада долара. Али када је скупа правна битка с Едисоном запретила банкроту Вестингхауса, Тесла је несебично пристао да неће да наплати обећане тантијеме.

Депресивни хумани човек

Још један непроцењиви изум, Теслина завојница, имао је моћ стварања високих напона и слања радио сигнала. Али, Теслу је покрао Маркони, који је тврдио да је он одговоран за изум радија. Тесла је желео да бесплатно преноси електричну енергију широм света помоћу низа великих торњева.

Али, кад је изгубио наклоност богатих инвеститора, пао је у депресију. Након нервног слома, живот му се распао.

Број 3

Његово компулсивно понашање, које га је пратило целог живота, дошло је изражаја. Опседнутост бројем 3 попримила је невероватне размере – током вечере сложио би 18 салвета пре него што би почео да једе, јер је тај број дељив са три. Када би одседао у хотелу, тражио је да је број његове собе дељив са три и посебно тражио да му се сваког јутра донесе 18 пешкира.

Прецизно је одређивао масу хране и бројао колико му је потребно покрета вилицом пре него што је прогута. Имао је фобију од округлих објеката, па тако не би могао остати у друштву жене која носи минђуше.

Био је то очигледно наслеђен проблем, јер су његов отац и брат показивали симптоме шизофреније и поремећаја личности. Тесла је наводно и сам патио од халуцинација, али оне су му давале и инспирацију. Тако је идеју за наизменични мотор добио инспирисан халуцинацијом светла и пламена. Разговарао је и са голубовима, а за једног од њих је тврдио да је “у стању да воли попут човека”.

Све визије остварене

Тај му је голуб умро у рукама, а Тесла је живот окончао у дуговима док је радио на пројекту “Тајни зраци смрти” за Совјетски савез. Желећи да оконча све ратове Тесла је у једном тренутку развио планове за “зрак смрти”, за који је тврдио да ће “послати концентрисане зраке честица кроз слободан ваздух, тако огромне енергије да ће оборити флоту од 10.000 непријатељских авиона на удаљености од 250 миља. ”

Он је хтео да развије оружје толико моћно да би одвратило било коју земљу од поновног напада – једних на друге. Такође, предвиђао је будућност у којој би се сав рад аутоматизовао. Фабрикама би управљали роботи, а аутомобили би се возили сами. Најавио је и појаву мобилних телефона и интернета. Све његове су визије остварене!

Сам, сиромашан и изолован

Али, упркос томе умро је сам, у сиромаштву и изолован. Тужан је, пише амерички сајт, био крај хваљеног проналазача модерног доба. На најтежи могући начин научио је да није довољно само имати идеју или изум, већ је нужно повезати се са правим људима и бити друштвено прихваћен.

Брига о Теслиној имовини припала је нећаку Косановићу и то према одлуци америчких власти од јануара 1943. Он је пре одласка за Лондон исплатио све рачуне за лежарину Теслиних ствари и чување посмртног пепела. Хтео је да види и Теслину оставштину, али су му радници у складишту рекли да је ‘група момака из ФБИ-а дошла преко ноћу и направила снимке свих његових ствари.” Све што је остало иза Тесле упаковано је у 60 пакета и бродом “Србија” из Њујорка је отпловило за Ријеку, а затим 1951. године стигло у Београд. Њапре је било чувано на Електротехничком факултету, а потом и у Генчићевој вили.

Прочитајте још: Нереалне ствари које људи говоре када умиру: Некима су ово биле задње речи

 

Иако је имао америчко држављанство, ФБИ је бацио око на његове изуме, а нарочито на тзв. “зраке смрти”. Иако су службено порицале да су били због тога забринути, америчке власти су биле јако заинтересоване у којој је фази изум, упркос томе што је о Тесли и пројекту писао Њујорк тајмс још 1934. године. Али, када изумитељ таквог калибра спомиње било какво оружје, свака влада постаје забринута.

Венчан науком

Никола Тесла се никад није женио, нити је имао девојку, жене су луделе за њим. Зашто се није женио открио је свом пријатељу, српском песнику Лази Костићу. У једном писму Костић му предлаже да се ожени Ленком Дунђерском, једном од најлепших и најобразованијих девојака тог времена, која је у том тренутку имала 25 година и била наследница једног од најбогатијих Срба, али Тесла му је овако одговорио:

– Брак ме не занима. Ја сам се одавно венчао са науком

Сматрао је да превише секса код извесних људи потхрањује и снажи виталност и дух, а да апстиненција то исто чини код других људи.

– Ја сам изабрао тај други пут- рекао је искрено, додавши како будућност борбе жена за равноправност води ка томе да ће жене једног дана бити друштвено супериорне мушкарцима, што је, по њему, њихова природну друштвена позиција.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas