· · Коментари: 0
ПРАЗНИЦИ

Да ли знате зашто се ките НОВОГОДИШЊЕ ЈЕЛКЕ? Ево шта оне симболизују и доносе сваком дому

Новогодишњи и божићни празници не могу се замислити без окићене јелке у сваком дому, па и у нехришћанским културама.

1608504894_jelka.png
Фото: Pixabay

Новогодишња јелка и обичај њеног украшавања потиче са територије Немачке, када се у средњем веку за Божић јелка китила црвеним јабукама, а на западу данашње Немачке и колачићима различитих облика.  Хришћани који славе према Грегоријанском календару, обично је украшавају на Бадњи дан, док је англикански верници ките још у децембру.

Прва јелка је наводно окићена 1605. године у Стразбуру, а са ње висиле јабуке, ушећерено воће и свеће од папира. Оне су наишле на осуду народа..

Прочитајте још: Како бисте ви реаговали? Породица није могла да поверује шта види на новогодишњој јелки? (ФОТО)

Данас се о првим окићеним јелкама причају легенде, али свака легенда је прича о томе да јелка симболизује живот који се наставља и најављује долазак пролећа, богатство природе, светла, анђеле и светлост на крају пута. Најчешћи украси су разнобојне куглице, украсне траке, светлеће лампице, а на врх се звезда репатица која је симбол Витлејемске звезде из приче о Исусу Христу. 

Два веровања о традицији кићења јелке

Постоје два широко порихваћена веровања о томе како је настала традиција кићења јелке.

Према првом, свети Бонифације је спасао живот детету које су пагани хтели да жртвују, тако што је песницом сравнио са земљом храст око којег су се окупили. На месту где се налазио храст никла је јела, као симбол Исусовог вечног живота.

Популарност коју данас има божићно дрво задобило је за време реформатора Мартина Лутера који је увео обичај кићења јелки свећицама

Прочитајте још: Како бисте ви реаговали? Породица није могла да поверује шта види на новогодишњој јелки? (ФОТО)

Према другом веровању, пре више од две хиљаде година, испред пећине у којој се родио Исус расли су бор, кедар и јелка. Од среће што се родио божји син, бор и кедар су се затресли и поклонили му плодове. Јелка је почела да плаче што нема плод и што не може ништа да му поклони. Један анђео се сажалио, скинуо звезду са неба и дао је јелки. Јелка се савила и са свог врха нежно стресла звезду поред Исуса.

Популарност коју данас има божићно дрво задобило је за време реформатора Мартина Лутера који је увео обичај кићења јелки свећицама. 

Прва вештачка јелка
Прва вештачка јелка, од пластике, направљена је негде око 1880. године у Немачкој, како би се праве јелке сачувале. Међутим, многи људи, без обзира на апеле да купују пластичне јелке не желе да се одрекну правих због мириса боровине који је карактеристичан за Божић, пластична јелка једноставно не мирише.

Прве окићене јелке

Прва јелка је наводно окићена 1605. године у Стразбуру, а са ње висиле јабуке, ушећерено воће и свеће од папира. Оне су наишле на осуду народа.

Прочитајте још: Знате ли зашто је манастир ЖИЧА ЦРВЕНЕ боје? Ми имамо одговор!

До 19. века, кићење јелке је било карактеристично само за северну Европу.  Заблежена је прича која каже да је једна немачка војвоткиња припремала дочек Нове године у свом дворцу, почетком 17. века, и када су све припреме биле при крају, приметила је један угао који је изгледао празно у односу на остатак просторије у којој је требало да прими госте.

Прочитајте још: Писмо МАСОНА које се ПРЕПРИЧАВА: Испровоцираћемо социјалну КАТАКЛИЗМУ и отворити врата ЛУЦИФЕРУ

Изашла је у врт да прошета и тада је угледала малу јелку. Помслила је како би та јелка лепо изгледала у оном празном углу. Позвала је баштоване и замолила их да ископају јелку из земље, ставе је у саксију ставе у онај празни угао који јој није дао мира. Јелке су се тако уселиле у домове.

Чак су се 1846. године, краљица Викторија и принц Алберт фотографисали са својом децом испред окићене јелке. Ова фотографија довела је до тога да су сви одједном почели да ките јелке, нарочито племићке породице. Овај обичај се веома брзо проширио и у Америку.

Прочитајте још: Полиција остала у шоку: Нису могли да поверују шта жена носи у "трудничком" стомаку (ФОТО)

Први амерички председник који је показао окићену јелку у Белој кући био је  Френклин Пирс и јелка је крајем 19. века постала део америчке божићне традиције.

Прочитајте још: ОВО је најбољи начин да УПРОПАСТИТЕ дневну собу! Поштујте ПРАВИЛА и то се НЕЋЕ ДЕСИТИ

Код нас је, пре комунистичке власти, гранчица Бадњака имала највећу улогу у божићном ритуалу. Јелка је масовније почела да се користи на просторима СФРЈ педесетих година прошлог века. Китили су је пионири за новогодишње празнике и није имала никакав религијски карактер.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.