Oglas
· · Komentari: 0
PRAZNICI

Da li znate zašto se kite NOVOGODIŠNJE JELKE? Evo šta one simbolizuju i donose svakom domu

Novogodišnji i božićni praznici ne mogu se zamisliti bez okićene jelke u svakom domu, pa i u nehrišćanskim kulturama.

1608504894_jelka.png
Foto: Pixabay
Oglas

Novogodišnja jelka i običaj njenog ukrašavanja potiče sa teritorije Nemačke, kada se u srednjem veku za Božić jelka kitila crvenim jabukama, a na zapadu današnje Nemačke i kolačićima različitih oblika.  Hrišćani koji slave prema Gregorijanskom kalendaru, obično je ukrašavaju na Badnji dan, dok je anglikanski vernici kite još u decembru.

Prva jelka je navodno okićena 1605. godine u Strazburu, a sa nje visile jabuke, ušećereno voće i sveće od papira. One su naišle na osudu naroda..

Pročitajte još: Kako biste vi reagovali? Porodica nije mogla da poveruje šta vidi na novogodišnjoj jelki? (FOTO)

Danas se o prvim okićenim jelkama pričaju legende, ali svaka legenda je priča o tome da jelka simbolizuje život koji se nastavlja i najavljuje dolazak proleća, bogatstvo prirode, svetla, anđele i svetlost na kraju puta. Najčešći ukrasi su raznobojne kuglice, ukrasne trake, svetleće lampice, a na vrh se zvezda repatica koja je simbol Vitlejemske zvezde iz priče o Isusu Hristu. 

Dva verovanja o tradiciji kićenja jelke

Postoje dva široko porihvaćena verovanja o tome kako je nastala tradicija kićenja jelke.

Prema prvom, sveti Bonifacije je spasao život detetu koje su pagani hteli da žrtvuju, tako što je pesnicom sravnio sa zemljom hrast oko kojeg su se okupili. Na mestu gde se nalazio hrast nikla je jela, kao simbol Isusovog večnog života.

Popularnost koju danas ima božićno drvo zadobilo je za vreme reformatora Martina Lutera koji je uveo običaj kićenja jelki svećicama

Pročitajte još: Kako biste vi reagovali? Porodica nije mogla da poveruje šta vidi na novogodišnjoj jelki? (FOTO)

Prema drugom verovanju, pre više od dve hiljade godina, ispred pećine u kojoj se rodio Isus rasli su bor, kedar i jelka. Od sreće što se rodio božji sin, bor i kedar su se zatresli i poklonili mu plodove. Jelka je počela da plače što nema plod i što ne može ništa da mu pokloni. Jedan anđeo se sažalio, skinuo zvezdu sa neba i dao je jelki. Jelka se savila i sa svog vrha nežno stresla zvezdu pored Isusa.

Popularnost koju danas ima božićno drvo zadobilo je za vreme reformatora Martina Lutera koji je uveo običaj kićenja jelki svećicama. 

Prva veštačka jelka
Prva veštačka jelka, od plastike, napravljena je negde oko 1880. godine u Nemačkoj, kako bi se prave jelke sačuvale. Međutim, mnogi ljudi, bez obzira na apele da kupuju plastične jelke ne žele da se odreknu pravih zbog mirisa borovine koji je karakterističan za Božić, plastična jelka jednostavno ne miriše.

Prve okićene jelke

Prva jelka je navodno okićena 1605. godine u Strazburu, a sa nje visile jabuke, ušećereno voće i sveće od papira. One su naišle na osudu naroda.

Pročitajte još: Znate li zašto je manastir ŽIČA CRVENE boje? Mi imamo odgovor!

Do 19. veka, kićenje jelke je bilo karakteristično samo za severnu Evropu.  Zabležena je priča koja kaže da je jedna nemačka vojvotkinja pripremala doček Nove godine u svom dvorcu, početkom 17. veka, i kada su sve pripreme bile pri kraju, primetila je jedan ugao koji je izgledao prazno u odnosu na ostatak prostorije u kojoj je trebalo da primi goste.

Pročitajte još: Pismo MASONA koje se PREPRIČAVA: Isprovociraćemo socijalnu KATAKLIZMU i otvoriti vrata LUCIFERU

Izašla je u vrt da prošeta i tada je ugledala malu jelku. Pomslila je kako bi ta jelka lepo izgledala u onom praznom uglu. Pozvala je baštovane i zamolila ih da iskopaju jelku iz zemlje, stave je u saksiju stave u onaj prazni ugao koji joj nije dao mira. Jelke su se tako uselile u domove.

Čak su se 1846. godine, kraljica Viktorija i princ Albert fotografisali sa svojom decom ispred okićene jelke. Ova fotografija dovela je do toga da su svi odjednom počeli da kite jelke, naročito plemićke porodice. Ovaj običaj se veoma brzo proširio i u Ameriku.

Pročitajte još: Policija ostala u šoku: Nisu mogli da poveruju šta žena nosi u "trudničkom" stomaku (FOTO)

Prvi američki predsednik koji je pokazao okićenu jelku u Beloj kući bio je  Frenklin Pirs i jelka je krajem 19. veka postala deo američke božićne tradicije.

Pročitajte još: OVO je najbolji način da UPROPASTITE dnevnu sobu! Poštujte PRAVILA i to se NEĆE DESITI

Kod nas je, pre komunističke vlasti, grančica Badnjaka imala najveću ulogu u božićnom ritualu. Jelka je masovnije počela da se koristi na prostorima SFRJ pedesetih godina prošlog veka. Kitili su je pioniri za novogodišnje praznike i nije imala nikakav religijski karakter.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas