Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
празник

Данас је дан СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ: Ево чиме треба да украсите дом и шта никако не смете да радите! (ВИДЕО)

Данас је дан Свете Тројице. Празник се сматра рођенданом Цркве Христове. Један је од најзначајнијих хришћанских празника, и прославља се три дана, као и Божић и Васкрс.

1624175330_sergiev-posad-539361_1920.jpg
ФОТО: Пиксабеј
Oglas

На Свете Тројице испунило се Христово обећање ученицима да ће примити благодет Духа Светог и проговорити многим језицима које до тада нису знали. Тиме је завршено оснивање Христове цркве, а апостоли кренули по свету да шире Христово учење.

Данас се не пењите на дрвеће, јер ризикујете да узнемирите русаљке.

Учење о Светој Тројици

Православно учење ο Светој Тројици није само догматски канон или област теологије, него главно и изричито учење ο неизрецивој и несхватљивој љубави Три Личности: Оца, Сина и Духа Светог, који су стваралачки узрок, извор, темељ и центар постојања целог света.

Догмат ο божанству Тројице дефинисан је на Другом васељенском сабору (Цариград, 381) у првом члану (Бог), од другог до осмог члана (Син), и у осмом (Дух Свети) члану Симбола Вере.

Дакле, Света Тројица су један Бог, али Он има три лица: Бог-Отац, Бог-Син и Бог-Дух Свети, која су међу собом потпуно равноправна по божанским особинама.

Прочитајте још: Данас су Летње духовске задушнице, а на гробље ОБАВЕЗНО понесите једну ствар

Обичаји на дан Свете Тројице

  • Обичај је да се на овај празник у храмове и домове уноси освећена зелена трава и цвеће. 
  • Обичаји везани за Свету Тројицу имају везе са паганским временима и борбом против демона те се сматра да на Духове не треба спавати.
  • Обичај је да се обилазе манастири, што би нарочито требало да чине особе које траже опрост грехова или лек за болест. 
  • За време овог празника, не треба се пењати на дрво, јер тамо, према старом веровању, живе русаљке (виле настале од душа премилух девојака и утопљених жена, које нису имале погреб без уобичајених обреда). Онај ко се попне на дрво, ризикује да га русаљке запоседну и убаце у коло, које ће играти до смрти.

Прочитајте још: Највише вампира живело је у Подунављу, а проблем је решен КИНЏАЛОМ

Свете Тројице су крсна слава места и градова 

Слава су Краљева, Крушевца, Пожаревца, београдских општина Чукарица, Обреновац и Лазаревац, као и Бежаније.

Као слава, Дан полиције и Дан МУП-а Србије, обежава се у знак сећања на 1862. годину, када је српска жандармерија, на овај празник, одиграла пресудну улогу у сукобима код београдске Чукур-чесме, као и у наредна два дана, током турског бомбардовања Београда.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas