· · Komentari: 0
praznik

Danas je dan SVETE TROJICE: Evo čime treba da ukrasite dom i šta nikako ne smete da radite! (VIDEO)

Danas je dan Svete Trojice. Praznik se smatra rođendanom Crkve Hristove. Jedan je od najznačajnijih hrišćanskih praznika, i proslavlja se tri dana, kao i Božić i Vaskrs.

1624175330_sergiev-posad-539361_1920.jpg
FOTO: Piksabej

Na Svete Trojice ispunilo se Hristovo obećanje učenicima da će primiti blagodet Duha Svetog i progovoriti mnogim jezicima koje do tada nisu znali. Time je završeno osnivanje Hristove crkve, a apostoli krenuli po svetu da šire Hristovo učenje.

Danas se ne penjite na drveće, jer rizikujete da uznemirite rusaljke.

Učenje o Svetoj Trojici

Pravoslavno učenje ο Svetoj Trojici nije samo dogmatski kanon ili oblast teologije, nego glavno i izričito učenje ο neizrecivoj i neshvatljivoj ljubavi Tri Ličnosti: Oca, Sina i Duha Svetog, koji su stvaralački uzrok, izvor, temelj i centar postojanja celog sveta.

Dogmat ο božanstvu Trojice definisan je na Drugom vaseljenskom saboru (Carigrad, 381) u prvom članu (Bog), od drugog do osmog člana (Sin), i u osmom (Duh Sveti) članu Simbola Vere.

Dakle, Sveta Trojica su jedan Bog, ali On ima tri lica: Bog-Otac, Bog-Sin i Bog-Duh Sveti, koja su među sobom potpuno ravnopravna po božanskim osobinama.

Pročitajte još: Danas su Letnje duhovske zadušnice, a na groblje OBAVEZNO ponesite jednu stvar

Običaji na dan Svete Trojice

  • Običaj je da se na ovaj praznik u hramove i domove unosi osvećena zelena trava i cveće. 
  • Običaji vezani za Svetu Trojicu imaju veze sa paganskim vremenima i borbom protiv demona te se smatra da na Duhove ne treba spavati.
  • Običaj je da se obilaze manastiri, što bi naročito trebalo da čine osobe koje traže oprost grehova ili lek za bolest. 
  • Za vreme ovog praznika, ne treba se penjati na drvo, jer tamo, prema starom verovanju, žive rusaljke (vile nastale od duša premiluh devojaka i utopljenih žena, koje nisu imale pogreb bez uobičajenih obreda). Onaj ko se popne na drvo, rizikuje da ga rusaljke zaposednu i ubace u kolo, koje će igrati do smrti.

Pročitajte još: Najviše vampira živelo je u Podunavlju, a problem je rešen KINDžALOM

Svete Trojice su krsna slava mesta i gradova 

Slava su Kraljeva, Kruševca, Požarevca, beogradskih opština Čukarica, Obrenovac i Lazarevac, kao i Bežanije.

Kao slava, Dan policije i Dan MUP-a Srbije, obežava se u znak sećanja na 1862. godinu, kada je srpska žandarmerija, na ovaj praznik, odigrala presudnu ulogu u sukobima kod beogradske Čukur-česme, kao i u naredna dva dana, tokom turskog bombardovanja Beograda.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.