· · Коментари: 1
ПРАВОСЛАВНИ КАЛЕНДАР

Данас је празник свештеномученику КЛИМЕНТУ! Верује се да на овај дан не смете дирати ножеве јер ево коме ћете НАНЕТИ БОЛ

Овај светац велики део свог мученичког живота провео у затвору и мучењу...

1638740468_svestenomucenik-kliment.jpg
Фото: СПЦ

Српска православна црква данас обележава дан Светог свештеномученика Климента, великог православнг мученика. Иако није црквено слово, овај велики празник проводи се у посту, а народни обичаји посебно се тичу физичког рада на данашњи дан.

Прочитајте још: Да ли партнеру треба признати превару? Психолог саветује да добро размислите због ЈЕДНОГ разлога

Свети свештеномученик Климент

Рођен у Риму, од царских родитеља. Мајка, два брата и отац су му се изгубили на Истоку. Када је пошао да их тражи, у Александрији је упознао апостола Варнаву. Браћа Фаустин и Фаустинијан су му већ били код апостола Петра, који му нађе мајку као старицу просјакињу, па онда и оца. Апостол Петар га пре него је распет на крст поставио за епископа у Риму.

Прочитајте још: Савети који ће вам помоћи да имате миран и квалитетан сан

Цар Трајан га је протерао у Херсон, где је нашао 2.000 хришћана који су тесали камен на безводном месту. Светитељ им изведе воду. Обратио је у хришћанство толико неверних житеља тог краја да је за годину дана ту подигнуто 75 цркава. Свети Климент је утопљен у море 101. године, а мошти су му извађене из мора тек у време Светих Кирила и Методија.

Народна веровања о свештеномученику Клименту

Зато што је велики део свог мученичког живота провео у затвору и мучењу, у неким крајевима Србије верује се да на овај празник нико не би требало да дира ножеве и остале оштре предмете како не би “повређивао” ране Светог Климента.

Прочитајте још: Свака веза пролази кроз ПЕТ ФАЗА, али већина парова остане заглављено у ТРЕЋОЈ

Такође, иако није црвено слово, требало би избегавати тежак, физички рад и сређивање дома већ дан провести са породицом и пријатељима и на овај начин прославити успомену на живот и велика дела Свештеномученика Климента.

Беседа на овај дан говори о ангелском стању светитеља:

"А који се удостоје добити онај свет, више не могу умрети, јер су као анђели.
Тако говори онај који зна и који га је видео. Шта има да сумњамо више браћо?"

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.