Oglas
· · Komentari: 1
PRAVOSLAVNI KALENDAR

Danas je praznik sveštenomučeniku KLIMENTU! Veruje se da na ovaj dan ne smete dirati noževe jer evo kome ćete NANETI BOL

Ovaj svetac veliki deo svog mučeničkog života proveo u zatvoru i mučenju...

1638740468_svestenomucenik-kliment.jpg
Foto: SPC
Oglas

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava dan Svetog sveštenomučenika Klimenta, velikog pravoslavng mučenika. Iako nije crkveno slovo, ovaj veliki praznik provodi se u postu, a narodni običaji posebno se tiču fizičkog rada na današnji dan.

Pročitajte još: Da li partneru treba priznati prevaru? Psiholog savetuje da dobro razmislite zbog JEDNOG razloga

Sveti sveštenomučenik Kliment

Rođen u Rimu, od carskih roditelja. Majka, dva brata i otac su mu se izgubili na Istoku. Kada je pošao da ih traži, u Aleksandriji je upoznao apostola Varnavu. Braća Faustin i Faustinijan su mu već bili kod apostola Petra, koji mu nađe majku kao staricu prosjakinju, pa onda i oca. Apostol Petar ga pre nego je raspet na krst postavio za episkopa u Rimu.

Pročitajte još: Saveti koji će vam pomoći da imate miran i kvalitetan san

Car Trajan ga je proterao u Herson, gde je našao 2.000 hrišćana koji su tesali kamen na bezvodnom mestu. Svetitelj im izvede vodu. Obratio je u hrišćanstvo toliko nevernih žitelja tog kraja da je za godinu dana tu podignuto 75 crkava. Sveti Kliment je utopljen u more 101. godine, a mošti su mu izvađene iz mora tek u vreme Svetih Kirila i Metodija.

Narodna verovanja o sveštenomučeniku Klimentu

Zato što je veliki deo svog mučeničkog života proveo u zatvoru i mučenju, u nekim krajevima Srbije veruje se da na ovaj praznik niko ne bi trebalo da dira noževe i ostale oštre predmete kako ne bi “povređivao” rane Svetog Klimenta.

Pročitajte još: Svaka veza prolazi kroz PET FAZA, ali većina parova ostane zaglavljeno u TREĆOJ

Takođe, iako nije crveno slovo, trebalo bi izbegavati težak, fizički rad i sređivanje doma već dan provesti sa porodicom i prijateljima i na ovaj način proslaviti uspomenu na život i velika dela Sveštenomučenika Klimenta.

Beseda na ovaj dan govori o angelskom stanju svetitelja:

"A koji se udostoje dobiti onaj svet, više ne mogu umreti, jer su kao anđeli.
Tako govori onaj koji zna i koji ga je video. Šta ima da sumnjamo više braćo?"

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas