Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
СВЕТАЦ

ДАНАС ЈЕ ПРАЗНИК СВЕТОГ СИСОЈА ВЕЛИКОГ: Заштитник најмлађих, помоћник у невољи, помолите му се овим речима

Народ каже да ће све што роди на светог Сисоја бити срећно и дуговечно

1689675653_SVETAC-NASLOVNA.jpg
Фото: Yоутубе принтсцрееен/Светосавска лествица
Oglas

Српска православна црква и верници обележавају данас Светог Сисоја Великог.

Срби поштују Сисоја као као заштитника деце и брзог помоћника у свакој тузи и невољи. Сисоје је био Мисирац и ученик светог Антонија. Када је Антоније умро, Сисоје се настанио у пустињској гори, званој Антонијева, на којој се и Антоније раније подвизавао.

Тешким трудовима над самим собом толико је укротио себе да је био кротак и незлобив као јагње. Зато му је Бог дао велику благодат - могао је да исцељује болеснике, изгони зле духове и васкрсава мртве.

Сисоје се читавих 60 година подвизавао у пустињи и беше је као извор живе мудрости свим монасима и људима који су код њега долазили по савет. Пред смрт, лице му је засијало сунчевим сјајем. Монаси су стајали око њега и дивили се тој појави.

Када је Сисоје испустио своју душу, целу просторију је испуника благодат. Умро је у дубокој старости, у 429. години, а део његових моштију је у Манастиру светог Василија Острошког у Бијељини.

Свети Сисоје учио је монахе: "Ма какво искушење да се догоди човеку, он би требало да се преда вољи Божијој и призна да се искушење догодило због његових греха. Ако се нетшто добро догоди, требало би говорити да се догодило по промислу Божијем".

Монах је питао Сисоја како да угоди Богу и спасе се.

"Ако желиш угодити Богу, иступи из света, одели се од земље, остави твар, приступи ка Творцу, сједини се с Богом молитвом и плачем и наћи ћеш покој у овом веку и у оном", гласио је Сисојев одговор.

Монах га је питао како да досегне смерност.

"Када се неко извежба да признаје свакога човека бољим од себе, тиме задобија смерност", одговорио му је Сисоје.

Амон се жалио Сисоју да не може да упамти прочитане мудре изреке, да би могао да их понови у разговору с људима.

"То није нужно. Нужно је задобити чистоту ума и говорити из те чистоте положивши наду на Бога", одговорио му је светитељ.

Обичаји

Већина обичаја везаних за светог Сисоја, који се у Србији и данас поштују, везана је за децу. Многе мајке посте седам дана пред овај празник да би се причестиле, а верује се да ће деца тако бити здрава и да ће их у животу пратити срећа.

Ако на светог Сисоја пада киша, требало би пустити децу да истрче напоље и добро покисну. У неким крајевима Србије сачувало се веровање да је то вода коју свети Сисоје са неба шаље на њих и да ће тако најбоље и најздравије порасти. Старији кажу да је свети Сисоје највећи прогнитељ свих ђавола који нападају децу, па се верује да данас деца могу остати напољу и ноћу, јер сви демони беже и крију се.

Народ каже да ће све што роди на светог Сисоја бити срећно и дуговечно.

Молитва: 

О предивни небожитељу Сисоје, саговорниче анђела и светих сапричасниче, украсе преподобних и апостолима једнотрудниче, сагледаватељу божанске светлости на Тавору апостолима показане! Духом скрушеним и умом од мноштва искушења збуњеним са умиљењем те молимо: нас који ти прибегавамо и оне за које се молимо, а и непријатеље наше, подигни, исправи, упути са стазе греховне отупелости отпадања на светлу стазу богопознања. Моћним твојим заступањем пред престолом Творца измоли нам победу над духовима таме, одагнај од нас страсти и прелести, присвоји нас поново Оцу небескоме, домове наше огради од напада мрзитеља, породице зближи, омладину васпитај, старце укрепи, тужне утеши, бесове прогони, домовину нашу заступај да ходи путевима мира, оне на власти умудри и свима нам измоли Царство небеско јер имаш смелости пред Богом милости, којем се клањамо сада и увек и у векове векова! Амин!

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas