Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Данас је СРЕТЕЊЕ: Црвено слово и Дан државности - изговорите МОЛИТВУ за спасење и испоштујте следеће обичаје

Српска православна црква и верни народ обележавају данас Сретење Господње

1676395642_326288335_587712452900115_5961569341522621849_n.jpg
Фото: СПЦ
Oglas

Четрдесетог дана од рођења Христовог донесе Пресвета Дева Богородица свог сина божанског у храм јерусалимски да га посвети Богу и да се очисти. Ни једно ни друго не би потребно, ипак Законодавац није желео да се огреши о закон Свој који је дао кроз слугу и пророка Мојсија.

Отац Јована Претече, Захарија би у храму првосвештеник и постави Марију Деву на место за девојке, а не на место за жене. Том приликом се појавише старац Симеон и Ана, кћи Фануилова.

Праведни старац узе на руке своје Месију и рече:

- Сад отпушташ у миру слугу својега, Господе, по речи својој, с миром, јер очи моје видеше спасење твоје, спасење које си пред свим народима спремио, светлост да народе обасјава и славу народа твога Израиља.

Ана, која од младости служаше Богу у храм постом и молитвама и сама познаде Месију, па прослави Бога и објави Јерусалиму целом долазак Дугочеканог.

Фарисеји се наљутише на Закарију што стави Деву Марију међ' девојке, а не међ' жене, па обавестише Ирода цара о томе. Уверен да је то Нови Цар, посла људе да убију Исуса. Божанска породица беше већ измакла из града и упути се у Мисир по упутима анђела Божјег и избегоше преки суд Ирода.

Међ' верним народом се сматра да је на овај празник Богочовек имао сусрет са људима, али да се десио и сусрет душе са Богом.

Молитва

Царе небесни, Утешитељу, Душе истине! приђи и усели се у нас. Боже, Душе Свети, Теби слава и хвала вавек. Амин. 

Веровања и обичаји

Верује се међ' народом српским да се на овај дан срећу зима и лето. Сматра се да ако на Сретење осване сунчан дан, медведи ће се уплашити сенке властите и вратити се у зимски сан па ће зима потрајати.

Обавезно је да се на овај дан пале свеће, јер се верује да пламен свеће кућу штити од грома и несреће.

Младе девојке треба да пазе кога ће изјутра срести јер ће им младожења бити по таквом лику, изгледу и карактеру.

Сретење Господње је у историји Србије било значајан датум, те тада и Карађорђе диже барјак међу великашима у Орашцу и отпоче буну против турског зулума. Тачно 31 годину касније у Крагујевцу би проглашен први демократски устав Србије - Сретењски. Године 1909. у Скопљу би одржана прва скупштина Срба у Османском царству.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУК

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas