Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ДАНАС ЈЕ ТЕОДОРОВА СУБОТА: Ово жене никако не смеју да раде

Српска православна црква и вереници данас обележавају Теодорову суботу. Теодорова или Тодорова субота увек пада у прву суботу великог Васкршњег поста.

1711109834_521625_svetivelikomucenikteodortiron1620x350_ls.jpg
Фото: Принтскрин
Oglas

Овај дан је посвећен Светом великомученику Теодору Тирону, кога црква цлави 1. марта. На Теодорову суботу слави се успомена на његово јављање епископу Евдоксију, прве суботе прве недеље поста.

За Светог Теодора верује се да је заштитник стоке, посебно коња, па се овај дан назива још и Коњски дан – када се коњи не прежу (у кола), већ само јашу. Трке коња су се на овај дан организовале у Шумадији. У неким селима се коњи јашу и показују по селима.

Народни обичаји

Нека предања кажу да је Свети Теодор имао моћ да управља змијама, па када је видео да уједају људе, одузео им је ноге. На Тодорицу, како се још назива Тодорова субота, верује се да по први пут излазе змије након зимског мировања.

Овог дана у селима источне Србије припрема се жито, односно, кољиво, као за сваку славу. Прави се и колач на коме се обавезно налазе украси у облику коња или потковице. Теодорова субота спада у оне празнике који славе почетак летњег периода, па се тако у селима око Прокупља може чути да је то дан када Свети Теодор узјаше коња и оде да доведе лето.

Жене на Тодорову суботу не смеју да перу косу, у кући се не сме палити ватра (јер демони не воле дим), а децу треба окупати пре коњских трка.

Друга прича каже да је то дан када роде поткивају своје невидљиве коње, пред велики пут, да би стигле у наше крајеве за Младенце. Већина Срба ће се сутра прекрстити и одустати од многих послова како би испоштовала овог свеца.

Данас је дан за причест хришћана.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas