Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
светац

Данас се слави Свети мученик Полиевкта: Симболизује пријатељство, а ево шта би требало да урадимо

Српска православна црква и њени верници данас славе Светог мученика Полиевкта

1674313365_fc5e263a51d2dc57139b1cb680ff14f982254dff.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Прича о животу овог светитеља је једна од најлепших које симболизују пријатељство и снагу братске љубави. 

Према легенди, Полиевкт је имао најбољег друга, звао се Неарх и био је хришћанин. Полиевкт није био крштен. Био је млад и желео је пре свега да се добро проводи и лагодно живи. Међутим, средином 3. века, у време цара Валеријана, почели су велики прогони хришћана. Неарх је знао да ће ускоро доћи и до њега и мирно је чекао на смрт. Једина жалост му је, према предању, била та што није свог пријатеља успео да убеди у исправност своје вере и љубави према Исусу.

Када је Полиевкт сазнао шта ће се догодити Неарху и колико је његовом другу стало да он постане хришћанин, обећао је да ће се крстити. Овог момента живот почиње да му се мења.

У сну му се јавио Бог који је "скинуо са њега старо одело и обукао га у ново, пресјајно, и поставио га у седло крилатоме коњу". Светитељ је ово схватио као знак да не треба да се крије! Отишао је у град и наочиглед свих исцепао цареву заповест о прогону хришћана, а затим је и полупао многобожачке кипове.

Прочитајте још: Имате осећај да ПАДАТЕ када заспите? Стручњаци објашњавају због чега се то дешава

Због овог поступка убзо је осуђен на смрт. Када је изведен на губилиште, у маси људи која је дошла да гледа погубљење, угледао је Неарха коме је, како прича каже, тада викнуо:

"Спасавај се, драги мој друже! Сети се завета љубави међу нама утврђенога!"

ИНеарх је касније такође страдао као мученик и постао светац. Празнује се 22. априла.

Свети мученик Полиевкт заштитник је сваког искреног пријатељства и братске љубави. На данашњи дан људи се братиме и пријатељима поклањају мали знакови пажње. Требало би да позовемо пријатеље и одвојимо за њих бар мало времена.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas