Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Данас СЛАВИМО ПРЕНОС МОШТИЈУ СВЕТОГ САВЕ: У овом манастиру почивају и данас

Свети Сава је иницијано био сахрањен у Трнови, а пренос његових моштију у Манастир Милешеву десио се за време владавине краља Владислава, 1237. године

1684410271_30821fea1666aacd5f4ff166559a37afd986e9c1.jpg
Фото: Wикипедиа
Oglas

Овога дана установљено је у Српској православној цркви да се празнује пренос моштију светог и богоносног оца, из Трнове у Манастир Милешева.

Након годину дана од сахране тела првог светог архиепископа српског, намесник Арсеније је желео да се Савино свето тело пренесе у Србију, па је предлагао и краљу. Говорио је да је велика жал како њега, тако и народа који је задужио својим доброчинствима, црквама и манастирима које је подигао и оставио. Не иде да његове мошти остану у туђој земљи ван његове цркве и отаџбине.

Владислав се веома обрадовао овом предлогу, и одмах послао изасланика са писмом свом тасту, цару Асену у Бугарску. Међутим цар није желео да преда свете мошти већ је образложио да би тај захтев имао смисла уколико се они не би праведно и достојно односили према светитељу, овако га не жели предати Србији.

Краљ му је поново послао писмо, али овог пута је Асен сазвао своје патријархе и виђеније људе, како би донео одлуку. Но, ипак, одговор је гласио да не жели да преда свеца, јер је он ту изабрао да почива и да тако треба да остане.

Видевши краљ да не може никако да се договори са својим тастом, решио је да га посети лично. Пре него што је стигао у царске дворе, прво је птишао на гроб светог Саве где му се молио и плакао. Потом је отишао на цареву гозбу, где је био дочекан како доликује.

Те ноћи у сну се цару Асену, јавио анђео божји у виду Саве, и рекао му да допусти краљу Владиславу да пренесе његово свето тело у Србију. Тако је и било. Краљ сав срећан крену са моштима свога стрица у отаџбину, у манастир Милешева, чија је задужбина краља Владислава.

После неког времена, једном побожном преподобном старцу у Манастиру Милешеви јави се у сну Свети Сава говорећи, да његове свете мошти изваде из гроба и положе их испред гроба у цркви. То су урадили. Подигли су из гроба пресвето тело његово читаво и нетрулежно и миомирисно, и ставили га напред у цркви, свима на виђење, поклоњење и исцељење.

Од светих моштију догодила су се многа чудесна исцељења, као што о томе опширно говоре животописци Теодосије и Доментијан.

(Блиц Жена)

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas