Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
светац

Данас славимо СВЕТОГ МИНУ: Његова посебна икона се налази на овом месту у Београду

Српска православна црква и њени верници данас славе Светог Мину

1703256411_Untitled.jpg
Фото: СПЦ
Oglas

Свети Мина је био по занимању војник, мисирског порекла. Као истински хришћанин, наспустио је војску и отишао у планину.

Након неког времена Свети Мина се спустио у град – Катуанију и пред окупљенима објавио своју веру у Христа. Кнез тог града Пирос када је чуо Минине речи нареди да га ставе на велике муке.

Шибали су га, стругали гвозденим четкама, палили ватром, и на крају га посекли мачем. Његово тело је бачено у огањ, али су неке делове спасили хришћани.

Многи Срби верују у чудотворне и исцелитељске моћи Светог Мине. Велики број верника му се моли у Београду на Звездари, у православном храму Светог великомученика кнеза Лазара, где се налази чудотворна икона Светог великомученика Мине.

Упокојио се око 304. године.

На фрескама и иконама свети великомученик Мина се приказује на два начина - као ратник који седи на белом коњу, али и без коња, само у војничком оделу.

Пема предању, верницима се више пута јављао док је био на коњу, помогао им и кажњавао је невернике.

Његова икона, за коју многи Срби верују да је чудотворна и исцелитељска, налази се у београдској цркви Лазарица на Звездари.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas