Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ДРВО КОЈЕ ДОНОСИ СРЕЋУ: Наши преци су веровали да свако двориште треба да га има јер је симбол живота и здравља

Погледајте о ком дрвету је реч

1711888202_Foto-Shutterstock-dvoriste.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Постоји веровање да на кров куће треба ставити чуваркућу, или перунику, јер наводно штите од удара грома.

Багрем не ваља садити близу куће, говоре веровања, а интересантна чињеница је и да се он некада звао нерод. Исто тако багрем не треба калемити.

Ако се неко дрво осушило или је корење почело да уништава темеље куће, време је да, према веровањима, преуредите ваше двориште и посадите биљке које су поштовали наши преци. Прво треба засадити дрвеће и жбуње, а онда и цветнице.

Често се наводи да је најлепши украс за двориште храст лужњак, јер је његова крошња лепо разграната и прави „дебео“ хлад. Такође, храсту лужњаку прија и близина воде.

Липа је за Словене била свето дрво, јер су њени цветови лековити. Ово дрво пчелама даје добру пашу, а медовина је била главни извор сласти за Словене. Липов угаљ пречишћава воду. Међутим, липа се сади са стране, близу, али не и изнад гарнитуре за седење.

Врба је у време када су кажњавана деца називана „Мирко“, а врбовим гранчицама се на Младенце, Лазареву суботу и Цвети, ударају деца речима „расти као врба“. За кору врбе важи да је лековита за прехладу.

Глог је жилав, а листопадни жбун може да буде бео, црн или црвен. Бобице глога се беру када сазру и од њих се праве џемови, чај, сок… Глог је идеалан да се обликује и као жива ограда, а приликом садње треба додати креч у садну рупу.

Дрен први цвета у пролеће, а зреле плодове даје у јесен. Њиме се ките куће за велики српски празник, Ђурђевдан, верује се да је он симбол здравља, а за Богојављење се даје деци да поједу дренов цвет да би били, отпорна на болести, пишу Новости.

Јабука је омиљено воће, не једе се пре Петровдана. Срби су одувек калемили јабуке, а ко то није радио, није смео да их сече. Домаћа сорта петровача има бујно округло стабло и плод сазрева у јулу.

Срби су гајили шљиву још у старој постојбини и од тада је сачувана најквалитетнија сорта за сушење, пожегача. Покожица садржи најквалитетнија етарска уља.

(Крстарица)

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas