Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Двадесет књига за које скоро сви ЛАЖУ ДА СУ ИХ ПРОЧИТАЛИ: Истраживање дало занимљиве резултате

Постоји и објашњење због чега је то тако

1661167857_blaz-photo-zMRLZh40kms-unsplash.jpg
Фото: Унспласх
Oglas

Знате о чему се ради, познати су вам ликови, гледали сте филм… то је исто као и да сте прочитали књигу, зар не?

Па, чини се да многи тако мисле, јер је ББЦ-јева анкета од пре неколико година показала да се добар део људи претвара да су прочитали одређену књигу иако је у стварности нису ни пипнули.

У онлајн анкети се даље наводи да је четвртина људи спремна да лаже о одређеним књигама за које мисле да је требало да их прочитају да би изгледали паметније, привлачније и како би се уклопили у друштво. 40 одсто људи је тврдило да је њихов највец́и разлог за лагање био да спрече да буду изостављени из разговора, а нешто мање од једне трец́ине је рекло да су слагали како биизгледали интелигентније.

Истраживање, које је обухватило 2.000 испитаника у Британији, користило је информације да рангира наслове о којима вец́ина људи лаже по редоследу. Вероватно очекивано, на листи су се нашли Толстој, Чарлс Дикенс (чак три пута), али има и неколико “модерних” изненађења попут “Педесет нијанси сиве” или серијала о “Хари Потеру”.

Прочитајте још: Иза филма уз који су одрастале генерације крију се СТРАХОТЕ: Најмрачније и најсуровије ТАЈНЕ су изашле на видело (ФОТО)

– Људи су спремнији да слажу да су читали класичне романе, јер тако у друштву делују интелигентније. Међутим, чак 42 одсто њих своја знања о класицима заснива на ТВ адаптацијама и филмовима, или сижеима које пронађе на интернету – стоји у извештају.

Ево комплетне листе, па и сами можете да пребројите колико пута сте слагали ;)

“Алиса у земљи чуда”, Луис Керол
1984”, Џорџ Орвел
“Господар прстенова” трилогија, Џ.Р.Р. Толкин
“Рат и мир”, Лав Толстој
“Ана Карењина”, Лав Толстој
“Авантуре Шерлока Холмса”, Артур Конан Дојл
“Убити птицу ругалицу”, Харпер Ли
“Дејвид Коперфилд”, Чарлс Дикенс
“Злочин и казна”, Фјодор Достојевски
“Понос и предрасуде”, Џејн Остин
“Суморна кућа”, Чарлс Дикенс
“Хари Потер”, Џ.К. Роулинг
“Велика очекивања”, Чарлс Дикенс
“Дневник Ане Франк”, Ана Франк
“Оливер Твист”, Чарлс Дикенс
“Педесет нијанси” (трилогија), Е.Л. Џејмс
“Десет малих црнаца”, Агата Кристи
“Велики Гетсби”, Ф. Скот Фицџералд
“Квака 22”, Џозеф Хелер
“Ловац у житу”, Џ.Д. Селинџер.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas