· · Коментари: 1
ВАШАР

"Хоћемо ли у Шабац на вашар" - ХОЋЕМО! Откривамо које све ТАЈНЕ крије ова манифестација (ФОТО/ВИДЕО)

Шабачки вашар нису само, као у неким другим срединама, рингишпили, шатре и музика. Шабачки вашар је институција. У традиционалној култури српског народа уз значајније црквене празнике, одржавани су, а понегде се још одржавају панађури или вашари. Шабачки вашар наставља традицију.

1595932423_Capturejk.JPG
Фото: Принтскрин / Јоу Тубе / light2tube

Ова култна манифестација по којој је чивијашки град на Сави познат, датира још од 14. века у време кнеза Лазара од када постоје забелешке о приходима од панађура у Мачви и Подгорини.

Прочитајте још: ТРИ ГРАЦИЈЕ НА ОБАЛИ ЦРВЕНОГ МОРА: Луксуз с укусом истока, водена магија или рај за одрасле (ФОТО)

Све до почетка Првог светског рата град је имао два вашара – о Ђурђевдану и Митровдану, а после рата прва два вашара су престала да се одржавају и остаје само Малогоспојински, који почиње нешто пре Мале Госпојине 21. септембра и траје по неколико дана.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Корак 👣156👣 ОСТАДЕ ПОЛА ЖИВОТА ДА СЕ ВРТИ. Први пут, биле смо и ми на највећем светском вашару у Шапцу. Непланирано. Као и увек. 🎡 Нисмо дошле купити чиније, ђинђуве, шерпе, поклопце ни доњи веш. Нити пронађи ђувеџију. Кренуле смо без циља. 🎡 И дођосмо ми на тај вашар, као што сва деца дођу. Да се играмо. 🎡 Вртеле смо се на справама. За мучење. 🎡 Јер, ако мене питате, такве се справе (вртешке) праве само за то. Да људи мисле да се забављају. А у ствари их заболи грло. Од вриштања. Од муке. И на лицу им капне понека суза особе што седи до њих. 🎡 А ја... Мени је лакше, лепше и пријатније било скакати из авиона, него вртети се на - како год да се тај круг са фотографије зове. 🎡 Јер остаде пола живота Да се врти. У кругу. 🎡 . . . . #1906корака #видиевропу #сеесербиа #сабац #шабац #сабацкивасар #васар #рингиспил #круг #скокизавиона #скокпадобраномсрбија #скокпадобраном

Објава коју дели Сара ЂУрђевић (@1906корака) дана

Прочитајте још: Кроз ЛАВИРИНТ до уметности: Ово је НАЈНЕОБИЧНИЈИ МУЗЕЈ на свету (ФОТО)

Чувени шабачки Малогоспојински вашар и чивијашки дух уврстио се на листу културног блага Србије. Овоме је претходио двогодишњи истраживачки рад, чији је закључак да су и Шабац и Шапчани као чивијаши препознатљиви по ова два бренда.

Шабачком вашару претходи Чивијада. Манифестација о чијем настанку постоји неколико легенди.

Шабачка чивија
Чивија у Шапцу има универзалну употребу. Све што у граду добро стоји, све је чивија учврстила, све што клима, то су привремено, у шали извадили чивију. Како и када је постала шабачка чивија, као преносно значење казивања, шала и пошалица, до данас се не зна. коме су Шапчани извадили чивију, краљу Милану или кнезу Михаилу Обреновићу, до данас се нису договорили

Сада је то културно-туристичка манифестација која се одржава од 1968. године под слоганом “Белосветски вашар хумора и сатире”. Ова манифестације негује изворни хумор народа овог краја, Мачве, Посавотамнаве и Поцерине, и наравно града Шапца како центра свих збивања. „Чивијада“ одсликава дух Шапчана и њихову спремност на шалу и доскочицу, како на туђи тако и на сопствени рачун.

Прочитајте још: Отац ПЉУНЕ МЛАДУ у лице и груди, а она оде, не окреће се, иначе се ПРЕТВАРА У КАМЕН Ово су најбизарнији обичаји на венчањима

Од игле до локомотиве

Оно што је занимљиво и што издваја Шабачки вашар од других, јесте управо то што је то највећи вашар у Србији и што је испуњен правом карневалском атмосфером.

На овом вашару посетиоци могу пронаћи све "од игле до локомотиве".

Од играчака за децу, преко разноврсних брзих и екстремних вожњи, рингишпила, шатора испод којих се и те како добро једе и слуша најразноврснија музика. На Шабачком вашару можете наћи и разне рукотворине, затим обућу, одећу, намештај, ауто-делове, шећерну вуну, али и палачинке и гумене бомбоне, једноствано све што замислите налази се у Шапцу.

Прочитајте још: Све се догодило пре 800 МИЛИОНА ГОДИНА: Киша метеорита пала је на Земљу и Месец и тада нам донела КЉУЧНИ ЕЛЕМЕНТ

Уколико до сада нисте имали прилику да посетите овај чивијашки град, вашарски дани су право време за то. У тих неколико дана Шабац оживи на један посебан начин, испуњен је карневалском атмосфером, радошћу, осмесима и великом количином позитивне ненергије, а то управо и јесте прави дух овог града и његових становника.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.