· · Komentari: 0
ZANIMLJIVO

"Gađanje mlade... Tri dana bez toaleta nakon venčanja": Da li znate koji su najbizarniji običaji na venčanjima?

Naša tradicionalna venčanja puna su romantičnih trenutaka

1595593808_mlada.jpg
Foto: Depositphotos

Iako mi mislimo da su naši običaji pomalo čudni u svetu postoji toliko bizarnih stvari, da bi većina možda i odustala od pomisli da napravi svadbu.

Pročitajte još: Devojka unakazila lice tretmanom za lepotu: Ima jaku infekciju i izgubila je vid privremeno (FOTO)

Dok kod nas gađaju jabuku ili kradu mladu u zemljama širom sveta postoji tradicija, ljubljenja, pljuvanja, udaranja i slično.

Ovo su samo neki od običaja koji se praktikuju: u nekim delovima Indije vlada verovanje da će devojčicu kojoj istrune zub sve do desni pojesti tigar u skoroj budućnosti jer je duhovi mrze. Stoga se mora venčati sa životinjom kako bi to sprečila.U pitanju je simpatična lažna ceremonija kojom se teraju zli duhovi kako bi devojčica jednog dana mogla naći muža i stvarno se udati.

Prekrivanje mlade jajima

Mladu prijatelji celu prekriju jajima, umacima, perjem i sličnim stvarima.  Ceremonija u kojima se mladenci prekrivaju nečim obično simbolizuje zaštitu od zlih duhova. Naravno, ovo se odigrava pre venčanja.

Mladoženja preskače metlu

Simpatični običaj simbolizuje novi početak i čišćenje od prošlosti ili spajanje dve porodice. Takođe može označavati zahvalnost precima.

Tradicija ljubljenja

Ako mladoženja iz bilo kog razloga napusti prostoriju, svim drugim muškarcima na venčanju dozvoljeno je da poljube mladu. Isto važi i za mladoženju i ženske zvanice ako mlada napusti prostoriju.

Gađanje mlade

Jedna etnička manjina u Kini ima običaj prilikom kog mladoženja ispaljuje tri strele (bez vrhova) u mladu. Nakon toga, on polomi te tri strele tokom ceremonije, što znači da će se voleti i živeti jedno sa drugim zauvek.

Bučni ritual venčanja u Francuskoj

“Charivari” je ime tog neobičnog i čudnog običaja koji prati neka venčanja u Francuskoj. Glavni fazon ceremonije venčanja je bučna serenada uz pratnju lonaca u kući mladenaca. Ovaj neobični narodni običaj prvi put zabeležen je u srednjem veku, a po nekima ovaj običaj vuče korene još od davnijih vremena.

Tri dana bez toaleta nakon venčanja

U Sandakanu u Maleziji mnogima venčanje može teško da padne. Članovi zajednice Tidong ne dozvoljavaju mladencima odlazak u toalet tri noći i dana nakon venčanja jer to znači nesreću. Mladenci posle venčanja tri dana ne jedu gotovo ništa, a piju samo malo vode.

Plaćanje novcem za ples s mladom

Umesto običaja koji vlada na nekim domaćim venčanjima, na kojima se mladencima jednostavno uruči koverta s novcem, u Poljskoj mladoženja drži kecelju u koju gosti mogu staviti novac koji im kupuje ples s mladom. Glavno finale je kada mladoženja ubaci ceo novčanik, da najviše para i odvede svoju ženu.

Mladoženja ogranizuje otmicu

Uvek je bilo romantičnih priča u kojima devojke beže od svojih roditelja kad im dragi organizuje takozvanu “otmicu”. U nekim kulturama otmičar koji uspe zadržati devojku dva do tri dana na kraju može da je oženi.

Pljuvanje mlade

Kada se venčavaju u Masaiju, mladin otac pljuje na mladino lice i grudi kako bi joj na taj način poželeo sreću. Ona zatim odlazi sa svojim mužem ne okrećući se, jer se plaši da se ne pretvori u kamen.

Pročitajte još: Ne, niko ne veruje na šta liči ova LEPOTICA, kada skine sve sa sebe! "Pa ti se pretvaraš u RUGOBU, ali bukvalno"! (FOTO/VIDEO)

Udaraju mladoženjina stopala

Mladoženju u Južnoj Koreji pre venčanja vežu za noge, obese ga naopačke i tuku ga po stopalima. Da stvar bude još gora udaraju ga ribama! Ovakva ceremonija navodno služi tome da bi osnažila mladoženju pre prve bračne noći.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.