· · Коментари: 0
ПРАВОСЛАВНИ КАЛЕНДАР

Христос се роди! Божићна трпеза која окупља породицу мора имати ДВА ГЛАВНА ЈЕЛА

Домаћице највише пажње током целе године освећују Божићној трпези

1609859144_Depositphotos_50139577_s-2019.jpg
Фото: Depositphotos

Православни верници широм света данас се окупљају око Божићне трпезе, која је најчешће најбогатија трпеза током целе године која предстоји пред нама. Иако се трпеза може разликовати од обичаја у појединим крајевима Србије, на сваком столу на Божић морају се наћи чесница и печеница. 

Према српској традицији, божићна  трпеза је после 40 дана поста обавезно мрсна. Њена припрема почиње чак неколико дана пре Божића...
Божићна печеница
Према народним обичајима, једна врста жртве која се приноси Богу и вуче корене из времена веровања пре хришћанства, а помиње се и у старозаветним књигама.За печеницу се обично коље прасе или јагње, а уз то неко још коље и припрема печену ћурку, гуску или кокош. Обичај везан за клање печенице, остао је вероватно из старих многобожачких времена, везан за жртвоприношење. Црква га је прихватила и благословила, јер после Божићног поста, који траје шест недеља, јача храна добро дође, поготово што су тада изузетно јаки мразеви и зиме.

Прочитајте још: Знате ли зашто поштоваоци Достојевског купе каранфил и изађу на трећој станици, код манастира Александар Невски?

Према српској традицији, божићна  трпеза је после 40 дана поста обавезно мрсна. Њена припрема почиње чак неколико дана пре Божића, почевши од колача и припреме печенице, да би  се у ноћи Бадњега дана на Божић пекла печеница.

Пре изласка Сунца домаћица би требало да направи чесницу и задене парицу, чесница зависно у којем се крају налазите је од квасног теста, у облику погаче која је накићена или слатке пите са орасима и сувим грожђем каква је у Војводини.

Прочитајте још: Писмо МАСОНА које се ПРЕПРИЧАВА: Испровоцираћемо социјалну КАТАКЛИЗМУ и отворити врата ЛУЦИФЕРУ

Божићна трпеза је богата и таква би требала да буде, устаје се рано ујутро и поздравља са “Христос се роди”. Доносимо вам списак шта је још то главно на празничкој трпези. 

Прочитајте још: Знате ли зашто је манастир ЖИЧА ЦРВЕНЕ боје? Ми имамо одговор!

Свака српска трпеза започиње предјелом. Тако су и за Божић неозаобилазни сухомеснати производи, сир, кајмак и салате. Кајмак се лепо слаже са укусном чесницом, од предјела можете припремати шта год да је по укусу и традицији ваше породице.

Торте и колачи
Наравно, ниједан свечани ручак не може без посластица и десерта. Чоколадне торте су увек пун погодак, као и лагане воћне које се увек прве поједу. Уместо једне торте можете направити и две мање, а уколико волите ситне колаче потрудите се да буду укусни, чоколадни и лепо украшени.

Зимски праници, посебно Божић, незамисливи су и без руске салате. Или мимоза салате. Оне су јако популарне код нас и брзо се припремају. Уколико су вам оне досадиле увек можете направити салату од тестенина и разних сирева, шунке, и поврћа.

Прочитајте још: Како бисте ви реаговали? Породица није могла да поверује шта види на новогодишњој јелки? (ФОТО)

Домаћа супа или чорба пре изношења печенице на сто обавезан је део сваког породичног ручка, посебно на Божић. Овај свечани ручак захтева квалитетну чорбу, пилећу или телећу са пуно поврћа.

Свечани божићни ручак се не може замислити без печенице, печења или сличног меса, можете га купити већ печено или га сами испећи у рерни. Обичај је да се за Божић једе прасеће или јагњеће печење, а требало би избегавати пилетину и ћуретину.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.